Ljudi

Edin Durmo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Diploma ide u zaslužene ruke! Edin Durmo svojim angažmanom dao je veliki doprinos na razvoju planinarstva u BiH. S ovakvim ljudima planinarstvo u BiH ima sjajnu budućnost! — na naslovnom fotosu dvojica Zeničana: Zehrudin Isaković i Edin Durmo.

Edin Durmo, rođen 1962. godine u Zenici više od tri decenije života posvetio je alpinizmu, sportskom penjanju i turno skijanju. Baveći se alpinizmom izvršio je preko 1000 alpinističkih uspona u svim značajnim gorjima i penjalištima u Evropi i svijetu, od čega oko 200 prvenstvenih smjeri. Učestvovao je u mnogim bh alpinističkim ekspedicijama u svjetska gorja (Alpe, Kavkaz, Pamir, Tian Shan i Himalaji). Posebno treba istaći uspon na Han Tengri 7013 m/nv u Tian Shanu, po mnogima najzahtjevniji sedamtisućnjak svijeta. Inicijator je i pokretač sportskog penjanja u BiH i dugo godina bio aktivan sportski penjač učestvujući na mnogim takmičenjima u ex – SFR Jugoslavije gdje je postigao niz uspjeha. Promotor je turno skijanja u BiH i aktivan turno skijaš vrhunskih rezultata. Osnivač je Kluba „Scorpio“ Zenica u kojem je ponikao veliki broj danas poznatih bh alpinista i sportskih penjača. Instruktor alpinizma i predsjednik savjeta instruktora PS BiH/FBiH. Osim sportskih aktivnosti bavi se i pisanjem planinarske literature i publicistike: Romanija – alpinistički vodič (1988.), Udžbenik ABC sportskog penjanja (1997.), Penjački vodič sa topografijom duše (2000.), glavni i odgovorni urednik revije „Izazov“ i autor niz reportaža s njegovih putovanja i planinarenja.

Massimo Morati jedan od promotora turnog skijanja u BiH obratio se prisutnima i istakao vrijednost ovog zimskog sporta koji je kod nas u razvoju, te istakao ljepotu i vrijednost turnog skijanja u našim planinama. Organizovao je prezentaciju naših planina u njegovoj zemlji Italiji i dolazak mnogobrojnih talijanskih skijaša u planinama BiH.

Massimo Morati i Edin Durmo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno