Biznis

EBRD želi uložiti 85 miliona eura u „zelenu” ekonomiju Zapadnog Balkana

EBRD želi uložiti 85 miliona eura u zelenu ekonomiju Zapadnog Balkana
EBRD želi uložiti 85 miliona eura u zelenu ekonomiju Zapadnog Balkana
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

EBRD želi uložiti 85 miliona eura u „zelenu” ekonomiju Zapadnog Balkana- Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira pokrenuti financijski mehanizam za zelenu ekonomiju na Zapadnom Balkanu koji će sa 85 miliona eura financirati projekte energetske efikasnosti i male investicije u oblasti obnovljivih izvora energije u stambenim objektima, navodi portal Energetskaefikasnost.org.

Kako bi uspješno implementirala ovaj mehanizam, EBRD će angažirati konzultantsku kompaniju koja će obaviti pripreme za njegovo pokretanje, kao i uspješno provođenje i provjeru, kako je navedeno u pozivu za izražavanje interesa. Konzultant može biti konzultantska firma ili konzorcij firmi čiji bi stručnjaci trebali biti angažirani na zadatku puno radno vrijeme.

Konzultantska firma će biti obvezna da uspostavi mrežu regionalnih kancelarija. Od nje se očekuje da angažira tim stručnjaka s pet godina iskustva u upravljanju sličnim projektima, marketingu, izradi financijskih analiza i kapitalnim investicijama, kao i u oblastima energetskog menadžmenta stambenih zgrada, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Angažman se očekuje da počne u prvoj polovini 2017. godine, a procjenjuje se da će trajati četiri godine. Ukupna sredstva predviđena za konzultantske usluge iznose 5,1 milion eura, bez uračunatog PDV-a.

EBRD navodi da će financijski mehanizam biti u formi kreditnih linija koje će biti realizirane preko financijskih posrednika u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Kreditne linije bi trebale podstaknuti investicije u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. One će biti na raspolaganju građanima koji žive u stanovima ili obiteljskim kućama, kao i grupama, udruženjima stanara i kompanijama koje upravljaju zgradama. Posrednici kao što su proizvođači, prodavači i građevinske kompanije, instalateri i kompanije koje pružaju energetske usluge, a aktivni su u provođenju zelenih projekata u stambenim objektima, također mogu da se prijave za sredstva.

Krajnji rok za podnošenje dokumentacije za konzultantske usluge je 30. januar.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno