Biznis

EBRD radi dubinsku analizu BH Telecoma i HT-a Mostar

EBRD radi dubinsku analizu BH Telecoma i HT-a Mostar – Dubinsku analizu u federalnim telekomima radit će stručnjaci Evropske banke za obnovu i razvoj, a troškove će snositi Svjetska banka, potvrđeno je BHRT- u iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Potpisivanje mandatnih pisama za dubinsku analizu BH Telecoma i HT Mostar jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda za narednu kreditnu tranšu, koji će, prema riječima Gorana Miraščića, savjetnika u Vladi FBiH, biti ispunjen u narednim danima.

Adisa Omerbegović-Arapović, profesorica makroekonomije, kazala je za BHRT da dubinska analiza (due diligence) znači da će vlasnici otvoriti vrata evaluatoru koji će da snimi ne samo finansijsko stanje kompanije nego sve ono što mogu biti i poslovne tajne, stanje tehnologija, dugovanja i druge stvari koje nisu dostupne u javnim dokumentima.

Premijer FBiH Fadil Novalić još u januaru ove godine rekao je da se BH Telecom ne prodaje nego restrukturira, a dubinska analiza obavlja se sa aspekta poboljšanja poslovanja i profitabilnosti, te evenutalne djelimične privatizacije 10 posto kako bi se uvelo još domaćih vlasnika da vrše pritisak na bolje upravljanje kompanijom.

ba.seebiz.eu

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem