Info

EBRD pozvana da bude dio ekonomskog oporavka BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Beču sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju je predvodio predsjednik Suma Chakrabarti.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom razgovora zahvalio za podršku EBRD-a Bosni i Hercegovini i istaknuo da je ova institucija najznačajniji institucionalni ulagač u obnovu i razvoj BiH. On je izrazio podršku daljnjim aktivnostima EBRD-a i upoznao predsjednika Chakrabartija o političkoj i privrednoj situaciji u zemlji kao i prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Pozvao je EBRD da bude dio ekonomskog oporavka BiH.

Razgovarali su o modalitetima infrastrukturnih projekata i predložili nekoliko područja u kojima bi partner bio EBRD. Spomenuli su oblasti koje su bitne za ekonomski razvoj BiH i regiona, a to su energetika, turizam, putna infrastruktura, poljoprivreda, privatni sektor itd.

S ciljem da se unaprijedi ekonomsko poduzetništvo u BiH, predsjedavajući Zvizdić je predložio da EBRD bude ključni partner u formiranju fonda za pomoć u finasiranju malih i srednjih preduzeća, a predsjednik Chakrabarti je rekao da daje punu podršku ovoj ideji i da će je u narednom periodu i razmotriti.

Predsjednik Chakrabarti je pozvao predsjedavajućeg Zvizdića na konferenciju u Londonu u februaru sljedeće godine, a predsjedavajući Zvizdić je predložio da se sljedeći godišnji sastanak EBRD-a 2017. godine održi u Sarajevu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministara prometa i komunikacija BiH Slavko Matanović.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno