Biznis

EBRD: Istraživanje o poslovnom okruženju u BiH

EBRD: Istraživanje o poslovnom okruženju u BiH – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Grupa Svjetske banke pokreću novi ciklus istraživanja preduzeća u više od 40 zemalja, uključujući BiH, s ciljem dobijanja informacija od privatnih preduzeća o stanju u poslovnom okruženju u svakoj od zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

U saopštenju EBRD-a navodi se da će rezultati istraživanja biti korišteni za procjenu prilika i ograničenja za rast privatnog sektora.

U svakoj od zemalja istraživanje će biti sprovedeno razgovorom sa privatnim firmama u proizvodnom i uslužnom sektoru.

U BiH je za prikupljanje podataka angažovana firma “Ipsos” i razgovori sa slučajno izabranim firmama počinju ovog mjeseca.

Ova aktivnost će biti nastavljena do maja 2019. godine, a preliminarni rezultati istraživanja očekuju se u drugoj polovini naredne godine.

Rezultati istraživanja preduzeća, zajedno sa dodatnim informacijama dobijenim tokom sličnih istraživanja u drugim zemljama učesnicama, poslužiće kao osnova za analize koje bi mogle pomoći u pronalaženju načina za poboljšanje ulaganja, produktivnosti i privrednog rasta u zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Istraživanje je slično onima koje u zemljama širom svijeta sprovodi Svjetska banka, uz primjenu standardne metodologije.

Trenutni ciklus istraživanja preduzeća obuhvatiće više od 40 zemalja u Evropi, srednjoj Aziji, Bliskom istoku i sjevernoj Africi.

Biznisinfo.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem