Biznis

Džindić: Brezanski rudnik će se zadužiti, za zenički nema mnogo nade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak o temi katastrofalnog stanja u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza održan je danas u Sarajevu između predstavnika Vlade FBiH, direktora Porezne uprave FBiH, direktora Elektroprivrede i direktora rudnika, a zaključak je da će se RMU Breza dodatno zadužiti, a da će se u RMU Zenica raditi reorganizacija. Rudnici mrkog uglja u Zenici i Brezi dužni su blizu 14 miliona maraka Poreznoj upravi Federacije BiH. Prije nekoliko dana upućena su im konačna rješenja o izvršenju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je da je prvi zaključak s današnjeg sastanka da će se RMU Breza u narednih nekoliko dana, uz saradnju s Elektroprivredom, dodatno kreditno zadužiti.

“Time će Breza izmiriti svoje obaveze po rješenju Porezne uprave u iznosu od 6,5 miliona KM i poslije toga ući u ažuriranje ili pravljenje novog ugovora ili novog plana otplate starih dugova, uz tekuće normalno plaćanje mjesec za mjesec”, kazao je on. Naveo je da u narednih 5-6 dana očekuju da će se naći rješenje.

“Drugi zaključak je da će se svi rudnici, sve uprave i nadzorni odbori, morati aktivirati da se tekuće obaveze prema Poreznoj upravi plaćaju mjesec za mjesec, ili u suprotnom, trebaju sami podnijeti ostavke”, rekao je ministar Džindić. Dodao je da će ministarstvo putem Elektroprivrede naložiti da se izvrše zamjene izvršnih i generalnih direktora jer nisu u mogućnosti pratiti rad Vlade FBiH.

“Rad vlade bazira se na tome da se moraju plaćati porezi i doprinosi”, istakao je on. Džindić je poručio kako RMU Zenica u ovom trenutku nema načina da se kreditno zaduži ili da plati poreze.

“Dali smo rok 10 dana da se očituju i daju kompletnu informaciju”, rekao je Džindić. Napomenuo je da su Stranjani i Stara jama ekonomski neodrživi.

“Prema planu od 2015. godine Stranjani su kao rudnik koji je neprofitabilan i koji akumulira negativan rezultat trebali već biti zatvoreni, ali nisu. Treba ići prema fazi zatvaranja. Stara jama je ekonomski neodrživa. Ići će se u fazu reorganizacije Stranjana i Stare jame”, kazao je Džindić. Navodi kako za pogon Raspotočja treba uraditi projekt u koji treba uključiti struku, a koja će pokazati ekonomsku i tehničku opravdanost s obzirom na to da tamo imaju tehničkih problema zbog vode.

“Raspotočje treba analizu kako bi se tehnički pristupilo mogućem rješenju”, rekao je Džindić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno