Ostali sportovi

Dvojica igrača Košarkaškog invalidskog kluba “Bosna” Zenica nastavljaju sezonu u novim kolicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Košarkaški invalidski klub “Bosna” Zenica, još od 1995.godine prepoznat je kao lider u rehabilitaciji i resocijalizaciji prvo ratnih vojnih invalida paraplegičara koji su usljed ratnih dešavanja ostali vezani za invalidska kolica, a kasnije i svih osoba sa težim oblicima invaliditeta. Možemo s ponosom reći da smo i jedini mješoviti klub ovog sporta u Federaciji BiH što se tiče spolne strukture, a igrački kadar čine osobe od 14 do 55 godina starosti koje ravnopravno učestvuju u trenažnim procesima i takmičenjima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Sve navedeno ne bi bilo moguće ostvariti bez adekvatne opreme – prvenstveno sportskih kolica koja za paraplegičara predstavljaju noge, ali i ispunjavaju bezbjedonosni segment koji treba zadovoljiti u igri.

Trenutno, u našem klubu postoji 14 igrača (paraplegičara), a nekolicini od njih je nastavak bavljenja jedinom efektivnom fizičkom aktivnošću ugrožen, čime i jedini vid socijalizacije, jer su kolica koja koriste u potpunosti neadekvatna, napravljena po mjerama nekih drugih osoba i stara preko 20 godina, što nas tjera na konstantne prepravke i improvizacije kako bi se bar u nekoj mjeri osigurao bezbjednosni aspekt i očuvalo zdravlje igrača, jer su nova sportska kolica izuzetno skupa i kreću se od 8.500,00 KM do čak 19.000,00 KM.

Među njima su se nalazila i dva perspektivna igrača, potencijalna reprezentativca, kojima je ove godine omogućeno da po prvi put sjednu u sportska kolica izrađena prema njihovim mjerama, uz apsolutnu pomoć Fedralnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, čime je ispunjen i preduslov za nastup za Reprezentaciju košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, što je san svakog igrača ali i dobar vjetar u leđa za nizanje daljih uspjeha.

Kao što smo već ranije naveli, naš klub nema stalan izvor finansiranja nego se naše finansiranje svodi na pisanje projekata i prijavljivanje na javne pozive za finansiranje redovnih takmičarskih aktivnosti, pa nam je nabavka adekvatnih sportskih kolica kao potrošne opreme veoma otežana, i to je glavni razlog zbog kojeg smo u prethodnom periodu nabavili mali broj kolica napravljenih po mjerama igrača.

Zahvaljujemo se Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike što je prepoznalo potrebe ovih ljudi i pružilo izuzetnu podršku u ostvarenju njihovog cilja, te dalo nadu da ćemo i u budućnosti zajedničkim snagama raditi na razvoju košarke u kolicima i najstarijeg kluba u Bosni i Hercegovini, te time činiti dobrobit za cijelo društvo.

Uprava KIK „Bosna“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno