Zločini

Dvogodišnja istraga o likvidaciji Joze Kafadara tapka u mjestu: Ubici ni traga ni glasa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvogodišnja istraga o likvidaciji Joze Kafadara tapka u mjestu: Ubici ni traga ni glasa – Ni dvije godine nakon misteriozne likvidacije Joze Kafadara (69), vlasnika kompanije Ovnak iz Viteza, koja se dogodila nadomak Zenici, policija nije uspjela ući u trag njegovom ubici.

Klasična egzekucija

Potvrđeno nam je ovo u zeničkoj policiji, koja intenzivnu istragu od prvog dana tragičnog događaja provodi u saradnji s Federalnom upravom policije ali i MUP-om Srednjobosanskog kantona. No, do sada opipljivih i konkretnih pomaka u istrazi nema. Kafadar je ubijen 27. maja prošle godine sa četiri hica iz automatske puške, koja su u njega ispaljena pojedinačno i to dok se odmarao na svom imanju u selu Šušanj kod Zenice. Bila je to klasična egzekucija. Nakon metka koji mu je ispaljen u stomak, pao je na cestu, ali mu je ubica ispalio još tri hica u leđa. Potom je nestao zamevši svaki trag za sobom.

Kako su mještani tada ispričali nakon zločina, Kafadar je vrijeme provodio na porodičnom imanju u spomenutom selu, gdje bi obično jahao konja. U vrijeme ubistva vodio je konja po betonskom putu jer je padala kiša i bilo je klizavo. Prema izjavama komšija, prije pucnjave čule su se Jozine molbe za život upućene ubici. “Nemoj me ubiti, molim te.“

No, svjedoka same egzekucije nije bilo. Uslijedilo je saslušanje desetaka svjedoka, ali njihove izjave nisu bile od pomoći policijskim agencijama i timovima FUP-a, te MUP-a ZDK i SBK. Svi su samo mogli govoriti o onome što se događalo nakon ubistva.

Nakon što policija nije uspijevala pronaći tragove koji bi doveli do ubice, Udruga poslodavaca Vitez koja je bila velika podrška porodici nastradalog Kafadara, ponudila je nagradu od 50.000 KM za informaciju koja će rezultirati ili doprinijeti razrješenju ovog teškog krivičnog djela, odnosno dovesti do ubice. Međutim, ni to nije pomoglo.

Tako ni do danas nije utvrđen ni motiv zbog kojeg je Kafadar ubijen. Ovaj vlasnik nekoliko kompanija u Vitezu i SBK, među kojima su najpoznatije Ovnak Vitez i CM Cosmetic, bio je omiljen u svom kraju i svi su ga cijenili i poštovali. Nakon ratnih zbivanja, ovaj, najprije farmer, a zatim i trgovac te poduzetnik, važio je za čovjeka koji je svojim duhom sa svojim sugrađanima gradio suživot i njih podsticao na to. Upravo se zbog toga jedno vrijeme spekuliralo o nacionalnoj i vjerskoj mržnji kao mogućem motivu za Kafadarovo ubistvo. No ubrzo su se pojavile novi mogući motivi njegovog smaknuća. Tako, dobro upućeni u prilike u ovom kraju i koji su poznavali samog Kafadara, tvrdili su da je zapravo postao žrtva svojih ambicija. Prema tim pričama, zasmetao je konkurenciji nakon što je odlučio snažnije ući u samu jezgru Travnika svojim prepoznatljivim kozmetičkim lancem CM. Sumnjičavci tvrde kako pokojni Kafadar nikome nije smetao i nije mu falila dlaka s glave dok se bavio stočarstvom i širio svoju farmu kupnjom zemljišnih posjeda i uzgojem stoke.

Smetao konkurenciji

Ali onoga trenutka kada je dirnuo u travnički osinjak, prema dobro upućenima, platio je, nažalost, glavom. Inače, stanovnici Ovnaka i okolnih sela i danas tvrde kako tada nisu primijetili ništa neobično, a i pokojni Jozo sa svima je bio u dobrim odnosima.

On i sinovi Drago, Vlatko i Anto živjeli su u Šušnju do početka proteklog rata, odakle su izbjegli u Vitez, gdje su formirali tvrtku Ovnak, nazvanu po rodnom kraju. Zanimljivo je i indikativno kako su prve, istina, nepotvrđene naznake upućivale da se mučka likvidacija Joze Kafadara nikako ne može dovesti u vezu s eventualnim pokušajem pljačke. Porodica Kafadar nije potvrđivala ni da je eventualno dobijala od bilo koga prijetnje.

(E. F./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno