Sudske klupe

Dvije presude: Kantonalni sud oslobodio krivice bivšeg rektora Damira Kukića i bivšeg dekana Alaudina Brkića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud u Zenici, u dva odvojena sudska postupka, potvrdio je obje prvostepene oslobađajuće presude i oslobodio odgovornosti optuženike u slučajevima optužbi zbog nezakonitih radnji na Univerzitetu u Zenici, saznaje Zenicablog.

U jednom sudskom slučaju optuženi su bili rektor Univerziteta Damir Kukić i Alaudin Brkić, a u drugoj sam Kukić.

Kantonalni sud u Zenici, u vijeću sastavljenom od sudija Enes Maličbegović kao predsjednika vijeća, te Amela Bajramović-Softić i Jukić Ismara kao članova vijeća, u krivičnom predmetu protiv optuženih Damira Kukića i Alaudina Brkića, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona FBiH („Službene novine FBiH“, broj 36/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14, 46/16 i 75/17), povodom žalbe Kantonalnog tužitelja iz Zenice, izjavljene protiv presude Općinskog suda u Zenici u sjednici vijeća donio je presudu kojom se odbija žalba kantonalnog tužitelja kao neosnovana, te se potvrđuje presuda Općinskog suda u Zenici broj: 43 0 K 204923 22 K od 22.03.2023. godine.

Presudom Općinskog suda u Zenici optuženi Kukić i Brkić su na osnovu odredbe člana 299. tačka c) ZKP FBiH oslobođeni od optužbe, da su počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 55. KZ FBiH. Protiv prvostepene presude žalbu, u njenom oslobađajućem dijelu, je podnio Kantonalni tužitelj. Prema mišljenju kantonalnog tužitelja, ukoliko bi se prihvatilo obrazloženje prvostepenog suda da je Statut Univerziteta i svi gore nabrojani opći interni akti, neustavan i nezakonit, te da uslijed takve manjkavosti „otpada“ primjena blanketnih propisa, tada sud ne bi mogao donijeti pobijanu presudu. U žalbi se navodilo da na kontradiktornost pobijane presude ukazuje i činjenica da prvostepeni sud na strani 32. i 33. pobijane presude utvrđuje svojstvo službenih osoba optuženih, kao i na odredbe Statuta iz člana 79., 127. i 128., a za koji je prvostepeni sud našao da je neustavan i nezakonit, kao i svi interni akti proizašli iz tog Statuta, što sud konstatuje na strani 34. i 35. pobijane presude.

Sud je dalje cijenio i da kod prvooptuženog nije postojao umišljaj, te niz drugih obrazloženja, kojim je pobijao žalbu Tužiteljstva. Između ostalog, da je prvostepeni sud ocijenio da je tužiteljstvo provedenim dokazima dokazalo navode iz optužnice da je optuženi Kukić Damir dana 14.06.2018. godine održavao predavanja na Sveučilištu u Mostaru, odnosno da nije otišao u Split u 06,00 sati predmetnog dana, kako je neistinito naveo u putnom nalogu, te da mu nisu pripadale dvije dnevnice u inostranstvu u iznosima od po 110,00 KM, pa je jednu od tih dnevnica tj. dnevnicu u iznosu od 110,00 KM za dan 14.06.2018. godine neosnovano primio. Međutim, kako to pravilno utvrđuje prvostepeni sud za predmetnu tačku II nedostaje preciziranje bitnog obilježje djela tj. pričinjene štete, jer se u činjeničnom opisu ne navodi kome je šteta pričinjena. Ispravno je pravno stanovište prvostepenog suda da je takav činjenični opis manjkav u pogledu bitnih obilježja predmetnog krivičnog djela, te da je bilo potrebno označiti osobu oštećenu u iznosu te protivpravne koristi. Ovo iz razloga što su posljedica opisana kao korist i šteta nanesena drugome, uzročno-posljedično povezane, jer ukoliko je jedna osoba pribavila neku protivpravnu korist, to znači da je druga osoba oštećena u iznosu te protivpravne koristi. Sadržaj cijele presude je NA OVOM LINKU.

U drugoj oslobađajućoj presudi, Kantonalni sud u Zenici, u vijeću sastavljenom od sudije Jukić Ismara, kao predsjednika vijeća, te sudija Maličbegović Enesa i Bajramović-Softić Amele, kao članova vijeća, protiv optuženog Damira Kukića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH, povodom žalbe Kantonalnog tužilaštva Zenica, broj: izjavljene protiv presude Općinskog suda u Zenici, broj: 43 0 K 217330 23 K od 26.06.2023. godine, u sjednici vijeća donio je presudu kojom se odbija žalba Kantonalnog tužilaštva Zenica, kao neosnovana, te se potvrđuje presuda Općinskog suda u Zenici, broj: 43 0 K 217330 23 K od 26.06.2023. godine.

U žalbi tužilaštva se navodilo da se prvostepeni sud pogrešno bavio ustavnošću Statuta Univerziteta u Zenici, a posebno kada su u pitanju odredbe člana 79. tog Statuta. Prema tužilaštvu, to što je odlukom Ustavnog suda BiH, broj: U-9/22 od 26.05.2022. godine došlo do utvrđivanja protuustavnosti člana 44. Zakona o visokom obrazovanju ZE-DO kantona, nije od značaja za donošenje oslobađajuće presude, a niti se to može povezati sa umišljajem optuženog. Tužilaštvo u žalbi navodi presudu ovog suda, broj: 43 0 K 217972 23 Kž od 07.04.2023. godine, jer tužilaštvo smatra da ova presuda isključuje mogućnost donošenja oslobađajuće presude, a u odnosu na primjenu Statuta, odnosno Zakona o visokom obrazovanju ZE-DO kantona. Suprotno od žalbenih prigovora tužilaštva, Kantonalni sud Zenica smatra da je prvostepeni sud donio pravilnu i zakonitu odluku, a na osnovu ispravno utvrđenog činjeničnog stanja, te da prilikom donošenja pobijane presude, nije došlo do povrede krivičnog zakona.

Između ostalog, u drugostepenoj presudi se navodi i “”bez obzira što je rektor osoba koja je zadužena za zakonitost rada na Univerzitetu, to samo po sebi ne mora da znači da isti treba da odgovara zbog nedostavljanja obavijesti Službi za ekonomsko-finansijske poslove jer pored rektora, ove poslove može da obavlja i druga osoba, a kao što je sekretar Univerziteta. Uzimajući prednje u obzir, ovaj sud smatra da je prvostepena presuda donesena na pravilnoj primjeni zakona, radi čega je valjalo žalbu tužilaštva odbiti kao neosnovanu, te potvrditi prvostepenu presudu, a shodno članu 328. ZKP FBiH.” Druga presuda je NA OVOM LINKU.

Podsjećamo prva optužnica bila je vezana za naplatu troškova optuženih i rad van UNZE, a druga za imenovanja, te naknade imenovanih na UNZE. Po sudu, obje optužnice su “pale” jer je Statut UNZE, koji je po Tužilaštvu osnova za djelovanje, bio tehnički “van snage” jer je naknadno od strane Ustavnog suda FBIH proglašen neustavnim.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno