Info

Dvije decenije Konvencije o zabrani mina: BiH bez mina do 2025. godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvije decenije Konvencije o zabrani mina: BiH bez mina do 2025. godine – Zahvaljujući internoj mobilizaciji i povećanoj međunarodnoj podršci, BiH je uništila kompletne zalihe protivpješadijskih mina i napravila značajan napredak u pogledu čišćenja miniranih područja i osiguranja podrške žrtvama mina u proteklih 20 godina.

Danas se obilježava 20 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina, sveobuhvatnog odgovora međunarodne zajednice na humanitarne probleme izazvane protivpješadijskim minama, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvencija je usvojena u Oslu, 18. septembra 1997. i otvorena za potpisivanje u Ottawi 3. i 4. decembra 1997. godine na svečanosti na kojoj je učestvovao veliki broj svjetskih lidera. Konvencija je stupila na snagu 1. marta 1999. godine.

U međuvremenu, 164 države su ratifikovale ili pristupile Konvenciji, uključujući ogromnu većinu država koje su ugrožene protivpješadijskim minama. Bosna i Hercegovina je postala država članica Konvencije 1. marta 1999. godine.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno