Info

Dvije decenije CHwB-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB)u aprilu 2015. godine slavi 20 godina postojanja i djelovanja u polju zaštite, očuvanja i promocije kulturne baštine. Od svog osnivanja, CHwB djeluje na području Bosne i Hercegovine gdje je do sada realizovao više od 40 projekata u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja, zaštite i promocije zajedničkog naslijeđa.
Izvorno osnovan u Švedskoj od strane stručnjaka iz oblasti kulturnog naslijeđa kako bi pružio pomoć Bosni i Hercegovini u obnovi ratom razrušenog naslijeđa, danas CHwB djeluje u više od 10 zemalja svijeta. CHwB je posvećen spašavanju i očuvanju pokretnog i nepokretnog kulturnog naslijeđa pogođenog sukobom, nemarom, ljudskim ili prirodnim faktorom.

„Očuvanje i zaštita kulturne baštine je od velikog značaja za razvoj svakog društva. Od svog osnivanja, CHwB koristi kulturno naslijeđe kao aktivnu snagu u procesu pomirenja, gradnji mira, društvenog i ekonomskog napretka zemalja širom svijeta,“ rekla je Ing-Marie Munktell, predsjedavajuća Upravnog odbora CHwB-a.

U proteklih 20 godina rada, CHwB je u Bosni i Hercegovini djelimično ili potpuno obnovio pokretna i nepokretna dobra neprocijenjive vrijednosti i univerzalnog značaja na području Jajca, Maglaja, Banja Luke, Mostara, Sarajeva, Stoca, Prusca, Zavale i Ozrena. Također, CHwB je zajedno sa partnerima realizovao različite aktivnosti na području Zenice, Tešnja, Prijedora, Doboja, Sanskog Mosta i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.
„Kulturno naslijeđe je neobnovljiv resurs koji je svuda oko nas: u pričama, jeziku, pjesmi, cigli, drvetu, kamenu, na historijskom objektu, u komšiluku. Naša je odgovornost da ga očuvamo i prenesmo našoj djeci. Odgovornost koju trebamo preuzeti svi od danas,“ kazala je Lejla Hadžić, regionalna koordinatorica CHwB-a.
Kroz projekte na području Zapadnog Balkana i širom svijeta, CHwB se zalaže za jednaka prava svih osoba na učešće i uživanje u kulturi i kulturnoj baštini. Također,CHwB kroz različite projekte djelujena podizanju svijesti o značaju zajedničke baštine, te važnosti njenog očuvanja i zaštite kao neodvojivog dijela identiteta svakog društva.
Kancelarije CHwB-a nalaze se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Švedskoj. U cilju unapređenja rada i djelovanja na području Zapadnog Balkana, od 2015. godine uredi u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu nastaviti će djelovati kao lokalne fondacije.

Više informacija o CHwB dostupne su na: www.chwb.org, dok o radu kancelarije u Bosni i Hercegovini možete saznati više na: www.chwb.org /bih, Facebookstranici:www.facebook.com/CHwBBiH i Instagramu: https://instagram.com/chwb_bih/



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno