Zenica

Dvadesetak radnika Zenicatransa započelo štrajk glađu, direktor najavio ostavku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa od 20-tak radnika JKP Zenicatrans-prevoz putnika započela je jutros u 7.40 sati u holu Autobuske stanice Zenica štrajk glađu. Radnici tog preduzeća od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice. Kako je objasnio predsjednik Sindikata Huso Sarvan, jedna će grupa radnika štrajkovati glađu dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

-Štrajk je na dobrovoljnoj bazi. Stvorila se želja od ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca te onih kojima dozvoljavaju njihove psiho-fizičke sposobnosti da može izdržati. Mi smo se spremili na sedam do 10 dana. Mi smo ovdje dok nas, jednog po jednog hitna ne iznese. Dogovorili smo se da danas budemo samo na vodi, a da, ako ne bude pozitivnog odgovora ili naznaka da se može desiti, mi ćemo pristupiti štrajku glađu i bez vode – najavio je Hazrudin Bilić, koji će predvoditi grupu radnika koji štrajkaju glađu.

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreskog ureda Zenica, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uslovi za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija. Međutim, radnici traže da se nađe neko sistemsko rješenje za spas preduzeća, ali Sarvan ističe da oni danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića.

-Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu poreski dug. Kako je riješio Čelik, tako neka riješi i nas – kaže Sarvan.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmana koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu GV na kojoj se raspravljalo o Zenicatransu, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine. Grupa radnika, najavio je Sarvan, danas će se u 10.00 sati zaputiti pred Gradsku uprave, a najavljuje da će im se u tom pohodu priključiti i građani.

Direktor JKP Zenicatrans-prevoz putnika Darmin Terzić, nakon što jutros nije uspio odgovoriti radnike od početka štrajka glađu i daljnje blokade Autobuske stanice u tom gradu, najavio je u izjavi za Fenu da razmišlja o podnošenje neopozive ostavke. Navodi kako im je Kantonalna poreska uprava Zenica jučer deblokirala račun, kako bi mogli nabaviti gorivo te početi s radom.

-Završavam papirološki sve za nabavku određene količine goriva. Zamolio sam radnike, kada gorivo dođe, da se pokrene prijevoz. Oni ne odustaju od štrajka glađu, a ja sam mišljenja da se jedino vlastitim snagama možemo boriti za firmu na način da svoju osnovnu funkciju izvršavamo u korist građana Zenice – ističe Terzić. Kada budu počeli ostvarivati prihoda, kaže Terzić, tada mogu početi i izmirivati obaveze prema radnicima i dobavljačima.

-U slučaju da u narednih nekoliko sati dođe gorivo, a radnici ne budu pokrenuli autobuse i ne preuzmu svoje obaveze da izvršavaju ono za što su i primljeni ovdje, a to je organizacija prijevoza u Gradu Zenica, razmišljam da podnesem neopozivu ostavku – rekao je Terzić. Predsjednik Sindikata Huso Sarvan održao je sastanak s radnicima koji ne štrajkuju glađu, navodeći da im oni daju podršku te da neće odustati od svojih zahtjeva da Gradska uprava preuzme poreski dug preduzeća, koji bez kamata iznosi 3,9 miliona KM. On je radnike obavijestio kako je dobio uvjeravanje da su svi vijećnici Gradskog vijeća Zenice uz radnike Zenicatransa te moli da, ukoliko neko od njih nije uz radnike, da se o tome javno izjasni i obavijesti građane tog grada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno