Posuđeno

Dvadeset stvari koje (današnji) Čelik nema

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posmatrajući razvoj situacije u našem voljenom NK Čelik Zenica, nije teško primijetiti da stvari ne funkcionišu dobro. Čak naprotiv, funkcionišu katastrofalno pa se možemo zapitati i da li funkcionišu uopće. Klub je već godinama talac nepotizma, zatvorenosti, zastrašivanja i zastarjelog sistema rada te je kao takav jedan od najlošije organizovanih klubova u Bosni i Hercegovini ali i šire kao jedan od najlošijih prvoligaša bivše Jugoslavije.
Ipak, ne želeći stajati u mjestu te slijedeći dosadašnju politiku ukazivanja na konkretne probleme u Čeliku, odlučili smo sastaviti listu stvari koje nedostaju Čeliku da bi bio funkcionalan i pravno ustrojen klub. Nismo se bavili nekim stvarima koje zahtijevaju angažman van kapaciteta trenutnog ustrojstva kluba poput klupskog fanshopa, muzeja, restorana ili omladinske akademije. Bavili smo se samo onim elementarnim stavkama koje su propisane zakonom, statutom ili stanjem na tržištu te su samo osnovne stvari koje svaki klub mora imati da bi uopće opstao te je stoga broj i sveden na 20.
Mnogi bi rekli sada: “A da nije tužno, bilo bi smiješno!” Nažalost, Čelik je mnogima odavno klub tragikomedije koji se približava svom konačnom činu. A kad padne zavjesa – bit će kasno.
1) Čelik nema Upravni odbor. Nakon što je trenutnom Upravnom odboru u tehničkom mandatu na čelu sa gosp. Senadom Sarajlićem istekao mandat 7. septembra o ove godine, klub djeluje bez rukovodstva. Skupština nije na ovo reagovala iako su NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988” upozoravali na to još od marta ove godine.
2) Čelik nema direktora kluba. Trenutno tu funkciju vrši vršilac dužnosti gosp. Adnan Nuhagić u drugom 6-mjesečnom mandatu. Statutom propisani konkurs nikad nije raspisan (čl. 32), drugi mandat je dodijeljen u suprotnosti sa istim Statutom, a Skupština to nije sankcionisala niti planira da to uradi. Nisu nam dostupne informacije kada je klub imao posljednjeg punopravnog direktora izabranog po Statutom utvrđenoj proceduri.
3) Čelik nema predsjednika Skupštine. Tu funkciju obavlja još jedan vršilac dužnosti, gosp. Nihad Pašalić. Na to mjesto stupio je kao zamjenik predsjednika 30. augusta 2013. god. kada je bivši predsjednik Skupštine Mehmed Rahmanović podnio neopozivu ostavku na tu funkciju.
4) Čelik nema šefa stručnog štaba prvog tima. Tu funkciju formalno obavlja gosp. Elvedin Beganović dok je stvarni “trener” gosp. Boris Pavić. S obzirom da je gosp. Pavić strani državljanin, a Čelik nije u mogućnosti da mu pribavi radnu dozvolu zbog neriješenog reprograma poreskog duga i doprinosa prema ostalim zaposlenicima, on svoju funkciju obavlja gotovo ilegalno. S obzirom da nema pravo vođenja utakmica, svoje trenerske zamisli provodi sa tribina što je nemjerljiva sramota za naš klub, kao i za stručni integritet gosp. Pavića. Ipak, čini se da je i on na odlasku.
5) Čelik nema sportskog direktora. Pozicija sportskog direktora koji kreira i provodi klupsku sportsko-transfernu politiku kluba je šturo navedena u trenutnom statutu. Kako je pozicija sportskog direktora neupraženjena, njegov zadatak, i to prilično nevješto, obavljaju v.d. direktori kluba i članovi Upravnog odbora. Posljednji sportski direktor je bio Nermin Šabić u periodu od augusta 8. septembra 2009 god. do augusta 2010. god.
6) Čelik nema nijednog inostranog igrača u timu. Zbog neuplaćenih doprinosa zaposlenicima kluba i nepotpisanog reprograma poreskih dugovanja Čelik nema pravo angažovanja stranih zaposlenika kao i u slučaju trenera Pavića. Isto se odnosi na strane igrače koji nisu državljani Bosne i Hercegovine. Iako je okretanje ka vlastitom pogonu pohvalno, ono nije rezultat čvrste odluke i orijentisanja na taj razvojni segment kluba već isključivo stvar bezizlazne situacije ovog sistema.
7) Čelik nema glasnogovornika kluba. Njegova uloga bi trebala biti da se brine o zvaničnom istupanju kluba prema medijima i korektno reprezentuje naš klub promovišući njegove interese, a pogotovo kroz moderne vidove komunikacije koji nedostaju Čeliku. Nažalost, par nevještih dopisa upućenih medijima je trenutno maksimum ovog Čelika.
8) Čelik nema potpisan reprogram o vraćanju poreskog duga shodno Zakonu o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima. Ovo je odgovornost Upravnog odbora i direktora kluba, a Čelik se čini kao jedini klub u najvišoj ligi naše zemlje koji nije pristupio rješavanju svog statusa na ovaj način.
9) Čelik nema centralnu evidenciju svih svojih dugovanja i potraživanja. Kada upitate bilo koje prošlo ili sadašnje rukovodstvo kluba koliki je stvarni dug i prema kome, dobit ćete odgovor da je to “otprilike između 8 i 10 miliona KM raznim subjektima, nismo baš sigurni.”
10) Čelik nema licencu za evropska takmičenja već godinama. Bolna tačka našeg kluba je finansijski kriterij koji se godinama zanemaruje i dug ni ne pokušava sanirati a stvarni problem gura pod tepih. U dogledno vrijeme, ako ne već i naredne sezone, Čelik će imati velikih problema i pri dobijanju licence za domaće ligaško takmičenje.
11) Čelik nema funkcionalnu web-stranicu. Pokušali smo pronaći kada je to Čelik zapravo i dobio posljednju evropsku licencu ali sve što smo uspjeli pronaći je da za Čelik još uvijek “igraju” igrači poput Jasmina Mešanovića i Seada Jakupovića koji su klub napustili u junu 2014. god. a da su šture obavijesti počele da se objavljuju prije mjesec dana nakon preko godinu dana pauze u radu.
12) Čelik nema nijedan aktivan profil na društvenim mrežama. Iako je ovo osnov bilo kakve marketinške promocije koji je uz to još i besplatan, Čelik je uz FK Slaviju Istočno Sarajevo jedini klub u BH Telecom Premijer ligi BiH u ovakvoj situaciji bez aktivnosti na društvenim mrežama dok svi ostali klubovi promoviraju svoje interese i marketinške partnere na ovaj način.
13) Čelik nema sistem rada niti plan izvlačenja iz krize. Sve se radi od sezone do sezone gdje je jedini cilj opstanak u ligi i dobijanje licence za narednu sezonu. Na pitanje upućeno članovima Skupštine ili Upravnog odbora koji su oni izabrali, vjerovatno ćete dobiti odgovor da stvari funkcionišu dobro i da se upravo očekuju velike promjene.
14) Čelik nema nikakvu strategiju razvoja omladinskog pogona. Iako je koordinator omladinskog pogona gosp. Omer Kopić Skupštini kluba vrlo jasno i kvalitetno predstavio aktuelne probleme u tom segmentu, Upravni odbor do sada nije učinio ništa po tom pitanju niti su članovi Skupštine uputili ijedno pitanje ili sugestiju za ovaj segment kluba.
15) Čelik nema skauta. Kada je već omladinski pogon zanemaren i godinama ne uspijeva proizvesti kvalitetnog i konzistentnog igrača za neke više klupske ciljeve, čak ni strategija dovođenja novih mladih snaga nije razrađena niti se o istoj uopće razmišljalo. Stihijski rad bez sportskog direktora i stručnog skauta je dovela do toga da se plaćaju neprovjereni isluženi igrači, a čak i lokalni talenat iz okolnih klubova konstantno zanemaruje.
16) Čelik nema klupsko članstvo iako je isto regulirano članom 11. trenutnog Statuta. Ova blokada kroz kršenje statuta je očito nametnuta kako bi se spriječio pristup onim nepoželjnim Skupštini kluba koja je rezervisana samo za podobne i poslušne. Nažalost, ne baš i za sposobne.
17) Čelik nema nijednog zaposlenika koji govori engleski jezik. U modernoj eri poslovanja ovo je nezamislivo te je samo odraz katastrofalno neambicioznog stanja u klubu. Kada je na Skupštinu kluba dolazio gosp. Ben Shave, razvojni menadžer Supporters Direct Europe iz Londona, poslao je dopis u klub koji niko nije uspio razumjeti jer je bio napisan na engleskom jeziku. Bojimo se i zamisliti na šta bi ličila komunikacija u evropskim takmičenjima kada bi Čelik nekim čudom dospio tamo.
18) Čelik nema nikakvu brigu prema vlastitom historijskom naslijeđu. Kada se već otuđio od svog grada i svojih navijača i simpatizera, čini se da se otuđio i od svoje prošlosti. NK Čelik Zenica je jedini klub u Bosni i Hercegovini koji ni na jedan način nije obilježio svoju godišnjicu postojanja ove godine.
19) Čelik nema navijače na tribini svog stadiona. Njegovi “Robijaši” ga nisu nikako napustili već su ogorčeni nivoom netransparentnosti u radu kluba, manjkom bilo kakvih planova ili kritičkog odnosa prema klupskim problemima, odlučili aktivno ukazati na tu problematiku. Danas su tu na svim gostovanjima i čvrsto ustrajni u svojoj namjeri da spase svoj klub. Novi statut neće spasiti klub i riješiti sve probleme, ali će mu dati šansu koju sada nema.
20) Nažalost, ovakav Čelik nema budućnost. Ovo stavljamo na kraju ne jer je najmanje važno, već što nas najviše boli i predstavlja njegovu najveću prepreku.
Međutim, šta Čelik ima? Ima ljude koji ga vole i koji neće dozvoliti ovakav nastavak situacije. Ima šansu da se spasi i konačno nakon 20 godina napravi prvi korak u pravom smjeru. Da li će to učiniti zavisi isključivo od članova Skupštine. Dosta je!
Novi sistem – novi statut!

NGG Čelik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno