Politika

Dva Zeničanina su omogućila izbor Vlade FBiH: Šta su im motivi?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je odlukom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jučer potvrđena nova vlada, ime koje se i dalje spominje je i ono zastupnika Kenana Uzunovića koji je na neki način podijelio javnost, ali i političku scenu.

Kenan Uzunović je uzburkao političku scenu još prije nekoliko dana kada je Narodni evropski savez (NES) objavio kako je Uzunović napustio stranku Fuada Kasumovića te se pridružio NES-u.

“Zastupnik Kenan Uzunović je pojačao Klub NES-a u Parlamentu FBiH. Građani koji su nas odabrali da zastupamo njihove interese u Parlamentu FBiH uvijek su iznad svih politika. Upravo takav stav ujedinjuje pojedince i grupe pa je tako danas Klub zastupnika u Parlamentu FBiH ojačan još jednim iskrenim borcem za građanska prava”, poručili su tada iz NES-a.

Ovaj potez naročito je potresao parlamentarnu većinu s obzirom na to da su se pojavile informacije kako ovim političkim transferom Trojka, HDZ i stranke okupljene oko njih gube većinu u Predstavničkom domu.

Također, kako saznajemo, Uzunović je obećao kako će o formiranju vlade glasati onako kakav stav bude imao i Narodni evropski savez.

Međutim, na jučerašnjem glasanju, Uzunović je glasao za uspostavljanje nove vlade što je izazvalo veliko nezadovoljstvo rukovodstva NES-a koje razmišlja i o njegovom isključenju iz stranke.

Tokom gostovanja na Face TV-u, Nermin Ogrešević (NES) je govorio o Uzunovićevim postupcima te je poručio kako je njegovo glasanje rezultat pritiska međunarodne zajednice.

“Uzunović je ušao jedan dan u stranku, a drugi dan je bio kod predstavnika međunarodne zajednice i promijenio mišljenje. Imao je lobiranje. Moramo to definisati. Da li će i ovaj proces podlijegati pod odluku Schmidta i pod kaznene odgovornosti. Ima tu čudnih situacija kako ljudi preko noći mijenjaju stavove”, rekao je Ogrešević.

O stavu Kenana Uzunovića oglasio se i novi premijer FBiH Nermin Nikšić koji je poručio kako zna zbog čega je on imao takav stav tokom glasanja.

“Znam šta se desilo. Rekao je i on javno. On je zbog nekih sukoba unutar političke partije dogovorio prelazak u NES jer mu se dopao odnos NES-a prema njihovom kandidatu Kljaki. Imali su dogovor da nakon što se potvrdi vlada da se objavi da je on prešao u NES. Kada je to potpisivao, smatrao je da su oni dio većine i da će izabrati vladu. Kad je došlo saopćenje da SBiH i NES nisu tu, čovjek se javio i rekao da želi ispoštovati princip i da želi vladu bez SDA. To je njegovo elaboriranje”, zaključio je Nermin Nikšić.

Osim Uzunovića, vladu je podržao i dugogodišnji član NES-a Arnel Isak koji je istupio iz stranke prije mjesec i to je saopćio na sjednici Predstavničkog doma. Njegov otac Ramo Isak u novoj Vladi FBiH obavljat će funkciju federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno