Zenica

Dva fakulteta pod jednim krovom – do kada?

Podijeli ovu vijest:

Na desetu godišnjicu postojanja, Politehnički fakultet dobija prve diplomante na studijskom programu Softversko inženjerstvo.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona prije deset godina (27.7.2011) donijela je odluku o organizovanju Politehničkog fakulteta kao organizacione jedinice Javne ustanove Univerzitet u Zenici. Fakultet je počeo s radom u akademskoj 2011/2012 godini sa dva studijska programa: Građevinarstvo i Proizvodni biznis. U aprilu 2018. godine, Skupština ZDK usvojila je Elaborat o opravdanosti pokretanja još jednog trogodišnjeg studijskog programa, Softversko inženjerstvo. Prvi diplomanti tog odsjeka, Amar Ćatović i Ahmet Durmić ove sedmice brane svoje završne radove, čime Zenica i Zeničko-dobojski kanton postaju bogatiji za novi profil zanimanja, a Politehnički fakultet stiče uslove za akreditaciju ovog studijskog programa. Do jeseni bi Zenica trebala imati još desetak softver-inženjera koji će početi mijenjati ekonomsku sliku grada.

Softversko inženjerstvo jedna je od najperspektivnijih privrednih grana, kako kod nas, tako i u svijetu. Ona predstavlja veliku šansu za digitalizaciju ekonomije našeg grada, kantona i države i prelazak s prljave bazne industrije u napredne tehnologije. Zahvaljujući entuzijazmu i upornosti osoblja Politehničkog fakulteta, uspješnoj saradnji s privredom i drugim univerzitetima u BiH i inostranstvu, a najviše zahvaljujući vrijednim studentima, ovaj studijski program opravdao je ukazano povjerenje i izrastao u jedan od najatraktivnijih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici. Organizacija javnih predavanja, hackathona, istraživački projekti, nova softverska rješenja, rezultati su entuzijazma studenata i osoblja fakulteta.

Za samo deset godina, Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici izrastao je u respektabilnu i prestižnu visokoškolsku ustanovu, na koju se mogu upisati samo oni koji uspješno polože prijemni ispit. Od ove akademske godine Politehnika je fakultet s najvećim brojem studenata na Univerzitetu. Međutim, preko 500 studenata na tri studijska odsjeka i dalje nastavu pohađa u zgradi Mašinskog fakulteta, studijski program Softversko inženjerstvo djeluje isključivo kao samofinansirajući studij (studenti plaćanjem školarine pokrivaju sve troškove nastave), a rukovodstvo Univerziteta i osnivač nemaju razumijevanja za zapošljavanje novog akademskog osoblja.

Površina prostora neophodna za realizaciju nastave propisana je Standardima i normativima za visoko obrazovanje ZDK. Po normativima, Politehničkom fakultetu za sadašnji broj studenata nedostaje od 5.000 do 8.000 m2. Rukovodstvo fakulteta odavno pokušava započeti aktivnosti na obezbjeđenju prostora za realizaciju nastave, ali do danas nije bilo podrške ni rukovodstva Univerziteta niti osnivača – Zeničko-dobojskog kantona.

Proslava jubileja – deset godina uspješnog rada najvećeg fakulteta Univerziteta u Zenici, bila bi dobra prilika da se konačno pokrenu aktivnosti na projektovanju i obezbjeđenju sredstava za izgradnju zgrade Politehničkog fakulteta, kao i prijema u radni odnos akademskog osoblja koje sada radi u statusu spoljnih saradnika. Za deset godina, na fakultetu su zaposlena samo dva nova asistenta iz oblasti građevinarstva, dok je ostalo osoblje preraspodijeljeno s drugih fakulteta Univerziteta u Zenici.

Ako želimo dalje razvijati digitalnu ekonomiju i ići u korak sa svijetom, zadržati mlade ljude u BiH i omogućiti im da vlastitim znanjem i vještinama grade ovu zemlju, moramo promijeniti pristup i drukčije poredati prioritete. Deset godina vrijednog rada i entuzijazma treba nagraditi stvaranjem uslova za rast i razvoj, a prvi korak bio bi projekat zgrade Politehničkog fakulteta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno