Info

Dva EX-YU aerodroma među 100 najprometnijih u Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dva aerodroma u bivšoj Jugoslaviji svrstala su se među 100 najprometnijih na kontinentu, prema podacima Međunarodnog evropskog savjeta aerodroma (ACI).

S ukupno 3.285.295 putnika, beogradski aerodrom je zauzeo 71. mjesto i to ispred Edinburgha, Krakowa, Malte, Minska i Rige, ali odmah iza Venecije i Sofije.

S druge strane, prištinski aerodrom ušao je u prvih 100 po prvi put, pozicionirajući se kao 88. najprometniji s 2.176.036 putnika. Bio je ispred Glasgowa, Reykjavika i Vilniusa, ali odmah iza rimskog Ciampina i Yerevana. Očekuje se da će ove godine beogradski aerodrom dostići nivo kapaciteta prije pandemije, dok je velika vjerovatnost da će onaj u Prištini zabilježiti najveću prometnu aktivnost dosad i prestići rezultate prije Covida, piše specijalizirani portal EX-YU Aviation News.

Inače, Zračna luka Split, kao treći najprometniji aerodrom u bivšoj Jugoslaviji, zauzela je 103. mjesto odmah izvan prvih 100. Slijedio je Zagreb koji se plasirao na 112., a za petama je Skoplje zauzevši 113. mjesto. Dubrovnik je bio 129. najprometniji aerodrom u Evropi, dok je Sarajevo 132.

Ljubljana, koja je 2021. ispala iz prvih deset najprometnijih u bivšoj Jugoslaviji, bila je 154. najprometniji aerodrom u Evropi.

Inače, aerodromi u bivšoj Jugoslaviji ukupno su opslužili nešto više od 14,8 miliona putnika u 2021., što je povećanje od 97,3% u odnosu na godinu prije, ali i dalje za 49,7% manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

U prošloj godini, Istanbul je postao najprometniji aerodrom u Evropi a slijede moskovski Sheremetyevo, pariški Charles de Gaulle, aerodrom u Amsterdamu i još jedan aerodrom u Moskvi, Domodedovo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno