Politika

Duvnjak: Tražit ću razmatranje Rezolucije za Srebrenicu, podršku projektima modernizacije Kantonalne bolnice Zenica, osiguranje sredstava za nove dionice auto-puta na Koridoru Vc

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Duvnjak: Tražit ću razmatranje Rezolucije za Srebrenicu, podršku projektima modernizacije Kantonalne bolnice Zenica, osiguranje sredstava za nove dionice auto-puta na Koridoru Vc – Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, tražit će dopunu dnevnog reda sjednice ovog doma, zakazane za 18. juli.

On zahtijeva da se delegati, osim o rebalansu budžeta i zakonu o pravima demobilisanih boraca, izjasne o rezoluciji povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Ovu rezoluciju u maju je usvojio Predstavnički dom, a njen tekst su usaglasila udruženja žrtava rata.

Rezolucijom se, između ostalog, osuđuje genocid u Srebrenici i odlučno izjavljuje da se takvi strašni zločini ne smiju više nikada ponoviti. Ističe se potreba da politički predstavnici u BiH priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti za sve građane u zemlji.

Pozivaju se zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih zločina, te slavljenja zločina i zločinaca, dok se vlasti RS pozivaju da ukinu odluku o imenovanju Studentskog doma na Palama po Karadžiću, a Narodna skupština RS da ukine odluku o dodjeli odlikovanja za Radovana Karadžića i druge osuđene za genocid i ratne zločine.

Duvnjak će, kako nam je kazao, tražiti i da na dnevni red sjednice 18. jula bude uvrštena i odluka o zaduženju kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti, odnosno „utopljavanja“ Kantonalne bolnice Zenica.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno