Politika

Duvnjak: Ispravljanje nepravde prema borcima 30. septembra na Domu naroda FBiH

Iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila izmjene i dopune Zakona o PIO-u i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, delegati Doma naroda FBiH će se ipak na sjednici 30. septembra izjašnjavati o Prijedlogu izmjena Zakona o PIO-u čiji su predlagači parlamentarci, rekao je za Faktor Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Podsjećamo, Zijat Mušić, zastupnik Zastupničkog doma FBiH, u parlamentarnu proceduru je uputio izmjene Zakona o PIO-u koje se tiču ispravljanja nepravde prema demobilisanim borcima, i izmjene su usvojene u tom Domu. Sada je na potezu Dom naroda FBiH.

Izmjenama će se borcima umjesto dosadašnjih pola boda za svaku godinu posebnog staža računati bod. Ukida se ograničenje po osnovu godina života kojim je bilo definisano da se poseban staž pri odlasku u starosnu penziju može koristiti tek nakon navršenih 62 godine života. Ukida se umanjenje penzije u iznosu od 0,333 posto za svaki mjesec odlaska u penziju prije navršenih 65 godina starosti.

– Sjednica Doma naroda FBiH zakazana je za 30. septembar i na toj sjednici delegati će se očitovati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u koji je u Zastupničkom domu predložio zastupnik Zijat Mušić, a tiče se ispravljanje nepravde prema boračkoj populaciji. U Domu naroda, odlučili smo, predlagači izmjena bit će delegat Fahrudin Skopljak koji je bio pripadnik Armije RBiH i Ivo Tadić iz HVO-a. Nadamo se da će izmjene biti potvrđene na Domu i da bi primjena mogla početi od sredine oktobra, što je lijepa vijest za borce – kazao nam je Duvnjak.

Dodaje kako će se na Domu naroda naći i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Pored, Duvnjaka, predlagači su i delegati Ivo Tadić i Slađan Ilić.

Faktor

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: