Zenica

Duraković: Novi zakon o visokom obrazovanju ZDK riješit će mnoge probleme UNZE-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Donošenje novog zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, kako je najavio u izjavi za Fenu, bit će prioritetan zadatak kojem će težiti novi rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković, koji će funkciju rektora i zvanično preuzeti 11. jula ove godine.

– S tim bismo zakonom riješili mnoge probleme s kojima se susreće zenički univerzitet oko angažmana spoljnih saradnika, penzionisanja nastavnika, upisne politike, statusa studenata… – kazao je Duraković.

Komentirajući koji su to fakulteti koje će u svom mandatu nastojati osnažiti te ih učiniti atraktivnijim za studente, Duraković navodi da imaju ozbiljan problem sa infrastrukturom za “izuzetno atraktivne fakultete na koje se danas prijavljuje i najviše studenata”.

– To su Medicinski i Politehnički fakultet, a u izuzetno lošim uslovima radi i Filozofski fakultet. Tako da ćemo, u dogovoru sa Vladom ZDK, pokušati doći do rješenja da poboljšamo i uslove za obrazovanje kadrova na tim fakultetima – najavljuje Duraković.

Podsjeća kako je Vlada ZDK već uputila u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici, čijim bi se usvajanjem “stvorile pretpostavke da se i Islamsko-pedagoški fakultet (IPF) tretira kao punopravna članica UNZE-a, a što do sada nije bio slučaj”, ali i da novi član UNZE-a postane i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

– To IPF-u stvara veliku šansu za razvoj novih studijskih programa i drugačiji tretman na UNZE-u. Kada je u pitanju INZ, već dugo postoji ideja da se takav institut nađe u okviru zeničkog univerziteta. Pogotovo što oni ostvaruju veoma velike prihode na tržištu i postali su, jednostavno, brend u BiH pa nema baš nikakvog razloga da takav institut ne traži svoju razvojnu šansu u okviru UNZE-a. Institut ima dosta uposlenih nastavnika i saradnika i to nam daje mogućnost da, sutra, koristeći potencijal tog instituta možemo razmišljati o otvaranju novih studijskih programa – podvlači Duraković.

S ozbiljnim problemima susreće se Metalurško-tehnološki fakultet, koji je prva visokoškolska ustanova u Zenici i ZDK-u, ali koji zbog prirode studija već godinama upisuje mali broj studenata.

– Na UNZE-u, odnosno fakultetu, otvaramo nove studijske programe kako bismo prevazišli ovu situaciju. Trenutno smo otvorili nove studijske programe Zaštite na radu i Zaštite od požara. Oni će, na neki način, kompenzirati nedostatak kadrova, koji trenutnozb imamo. Ne smijemo zaboraviti i da je metaloprerada okosnica razvoja ZDK. Iskreno se nadam da će ovo vrijeme, u kojem se susrećemo sa smanjenim brojem studenata na Metalurškom inžinjerstvu, biti prevaziđeno – podvukao je.

Metalurško-tehnološki fakultet važan je jer je i jedini takav u BiH, ali kako napominje novi rektor, jedini je i na prostoru bivše Jugoslavije.

– Međutim, danas se mora razmišljati da jedino broj studenata definiše opstanak studijskog programa. Mi ne možemo tjerati studente da studiraju nešto što oni ne žele. Naravno, može se izvršiti promocija tog studijskog programa i obaviti intenzivnija saradnja s kompanijom “ArcelorMittal” Zenica, koji je trenutno najviše zainteresovan za opstanak takvog jednog studijskog programa. Nemoguće je i zamisliti njihovu proizvodnju i njihov boravak u ovom gradu bez diplomiranih inžinjera metalurgije- smatra Duraković.

U toku je javni poziv Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK za rekonstrukciju starih zgrada UNZE-a, nakon koje bi svi fakulteti tog univerziteta trebali imati zadovoljavajuće uslove za rad.

Najavljuje i kako će Metalurški institut “Kemal Kapetanović” koji je član UNZE-a, prilagoditi uslovima da, kada i INZ uđe u sastav UNZE-a, oba ta instituta egzistiraju u sklopu kampusa UNZE-a. Tu će odluku, kaže, vjerovatno donijeti Vlada, kao osnivač tog instituta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno