Info

Državne firme za PIO dužne pola milijarde KM!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Državne firme za PIO dužne pola milijarde KM! Federalnom zavodu penzijsko invalidskog osiguranja PIO/MIO samo javna preduzeća u vlasništvu države, kantona, duguju za doprinose oko pola milijarde KM!

To nam je potvrdio Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO naglasivši kako je žalosno da pojedini dužnici i ne namjeravaju promijeniti situaciju, a isplaćuju plaće i veće od 1.000 KM.

Penzioneri trpe

-Među dužnicima su Željeznice FBiH sa cirka 120 miliona KM duga, rudnici uglja, osim rudnika Banovići, Živinice, Gornji Vakuf i Gračanica, zbirno duguju oko 150 miliona KM. Zatim, komunalni sektor nam duguje, recimo, GRAS 50 miliona KM. Potom, zdravstveni sektor, uglavnom bolnice, sa više od 50 miliona. Postoji još dužnika poput Hidrogradnje, Željezare Zenica, Agrokomerca Velika Kladuša, koji opet zajedno duguju oko 100 miliona KM. Dakle, samo od tih velikih dužnika, dugovanja su cirka pola milijarde KM – govori Krnjić.

Naglašava da zbog svega trpi Zavod, penzioneri, ali i radnici dužnika, jer po principu penzijskog sistema koji se neće mijenjati, radnici ne mogu imati staž, a da ne plate doprinose. Među dužnicima za neuplaćene doprinose radnicima, je i preduzeće Feroelektro.

-To su milioni dugovanja prema Zavodu PIO/MIO. Mi ne znamo šta je to staž i imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu. A nemamo ni plaća godinama. Naša borba za prava traje već 12 godina i čekamo kada će se država konačno uključiti u rješavanje – govori nam Senad Smajić, predsjednik Sindikalne organizacije Feroelektra.

Neto plaće

Zijad Krnjić, direktor Federalnog Zavoda PIO/MIO konstatuje kako je najtužnije da niko od dužnika ni trenutno, kod isplate plaća, ne uplaćuje doprinose, nego i dalje povećavaju dug. Naglašava da, s druge strane, dužnici, možda sa nekim izuzecima, isplaćuju vrlo visoke neto plaće za naše uvjete.

-Recimo, u Željeznicama je prosječna plaća, neto, oko 1.200 KM, a trećina radnika im je viška. I u nekim rudnicima plaće su također više od 1.000 KM i naravno imaju neracionalno veliki broj zaposlenih. Dakle, kada se samo pogledaju ti elementi to ne može voditi na dobro. Oni ne razmišljaju da sve što pazare nije samo za njihove novčanike, nego imaju i obaveze prema društvu. Jer, te firme nisu naslijedili od roditelja nego su od društva dobili da koriste – podsjetio je Krnjić.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno