Nesreće

Drama na liniji za Švedsku: Putnik tvrdi da je vozač zaspao za volanom, Biss Tours tvrdi da je vozač “stabilizovao vozilo”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Putnici u autobusu zeničke kompanije Biss Tours za malo su izbjegli tragediju u blizini Stockolma.

Naime, vozač koji je vozi na liniji Zenica-Stockholm je pri kraju vožnje zaspao za volanom. Zahvaljujući isključivo pravovremenoj reakciji jednog od putnika izbjegnuta je tragedija koja bi, vjerovatno, odnijela više života.

Osoba koja je uspjela spasiti ostale putnike, ali i vozače autobusa je Vanja Smolić, koji je i sam bio jedan od putnika.

– Vozač je u jednom trenutku zaspao i to na oko 55 kilometara od Stokholma i krajnje destinacije. To se desilo oko 12 sati uveče, kada je bila mrkla noć, a u autobusu je bilo pet putnika i dva vozača. Ipak, bio sam priseban, shvatio sam da je vozač zaspao i da smo prešli u potpuno drugu traku. Skočio sam i uhvatio volan, da bi se drugi vozač, koji je takođe spavao, probudio i povukao ručnu kočnicu, te smo nekako uspjeli da se zaustavimo nasred puta, kazao je Smolić u ispovijesti sa ovog putovanja za Nezavisne.

Autobus je udario u bankinu i malo je oštećen.

– Velika je sreća da smo se uspjeli zaustaviti, iako je put bio zaleđen i veoma je teško bilo upravljati u takvim uslovima. Srećni smo što se nije ništa gore desilo, ali ostali putnici su prestrašeni i sada, naveo je Smolić.

Iz kompanije Biss Tours dobili smo odgovor na ove tvrdnje:

Poštovani, Povodom više napisa o tome da je, prisebnošću jednog putnika, u blizini Stockholma u Švedskoj, „izbjegnuta tragedija“ našeg autobusa čiji vozač je zaspao za volanom, obavještavamo o sljedećem: Najprije potvrđujemo da je u toku vožnje na relaciji između Malmea i Stockholma došlo do kratkotrajnog proklizavanja i blagog zanošenja našeg vozila u uslovima vožnje po izuzetno zaleđenom kolovozu. Međutim, nije se radilo o autobusu kako se neosnovano izvještava, već je prevoz vršen putničkim kombi vozilom na koji je bila zakačena tzv. furgon prikolica, i u kome se nalazilo samo 5 putnika, pa je upravo zbog malog broja putnika na ovoj relaciji korišteno kombi vozilo umjesto autobusa. U prikolici je bio smješten prtljag putnika.

Tvrdnje ovog putnika o tome da je vozač zaspao, te da je on preuzeo volan, probudio suvozača  koji se tada odmarao, koji je zategao ručnu kočnicu i tako spriječio „tragediju“ očigledno su veoma maštovite i nisu istinite. Svako ko je ikada upravljao vozilom na zaleđenom kolovozu lako će prepoznati da bi, da je kojim slučajem bilo onako kako tvrdi ovaj putnik, to izvjesno dovelo do destabilizacije vozila i stvorilo pretpostavke za „tragediju“. Naglašavamo da niko od putnika nije napuštao kombi vozilo, niko nije povrijeđen, ali je tačno da su se putnici uznemirili. Stvarna istina je da je vozač prisebnošću stabilizovao vozilo, izišao da provjeri ispravnost veze kombija i prikolice i da je, izišavši na potpuno zaleđen kolovoz, pao na poledici. Obzirom da je ovo bilo stresno i za vozača on nije nastavio vožnju. Upravljane vozilom u nastavku putovanja je preuzeo drugi vozač iz posade vozila. Odgovorno tvrdimo da nije ostvaren kontakt sa bankinom i na vozilu, kao ni na prikolici nije nastala bilo kakva šteta. Putnicima se izvinjavamo zbog ove neugodnosti.U prilogu dostavljamo fotografiju vozila koje je učestvovalo u ovom događaju iz koje se vidi da se nije radilo o autobusu.

S poštovanjem, „Biss-Tours“ d.o.o.  Zenica

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno