Biznis

Dostupnost električnih automobila u BiH: Koji je cjenovni rang i kako ih nabaviti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dostupnost električnih automobila u BiH: Koji je cjenovni rang i kako ih nabaviti – Unatoč izostanku aktivne podrške i podsticaja nadležnih institucija za kupovinu hibridnih vozila, interes za ovim ekološki prihvatljivim automobilima postoji i u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama iz Privredne komore Federacije BiH, interes građana raste, pa je tako u protekloj godini registrovano 60 električnih automobila, no za razliku od razvijenijih evropskih zemalja gdje je kupovina električnih i hibridnih vozila djelomično subvencionirana, u našoj zemlji to nije slučaj.

Nažalost, rekli bismo, obzirom da automobili sa klasičnim benzinskim i dizelskim motorima značajno doprinose zagađenju zraka koje se, tradicionalno, problematizira u ovim danima početka grijne sezone i tako će ostati sve do prvih toplijih dana na proljeće.

Kakva je situacija u zemljama u okruženju govori podatak da se u Hrvatskoj kupcima vraća iznos PDV-a što u ovoj zemlji iznosi 21%, dok Slovenija daje poticaj od 5.000 do 8.500 eura za kupovinu.

U Bosni i Hercegovini ovim se pitanjem aktivno bavi jedino ProCredit Bank, koja je u saradnji sa Toyotom razvila posebnu ponudu za finansiranje hibridnih vozila. U sklopu ove ponude, kupcima Toyota hibrida nude se specijalni uslovi finansiranja kroz investicijske kredite sa kamatnom stopom od 3,99% NKS (4,14% EKS).

Kupcima je omogućeno dizanje kredita za kupovinu hibrida bez učešća i bez provozije za obradu kredita, a na raspolaganju su iznosi od 20.000 do 60.000 konvertibilnih maraka, sa rokom otplate do 5 godina. Obzirom da cjenovni rang električnih i hibridnih automobila porastom njihove popularnosti pada, u ovaj raspon ulaze modeli od malog, gradskog Yarisa do moćnog 1,8 VVTi HSD SOL Priusa.

Dosljedno poštujući opredjeljenje za zaštitu okoliša, ova banka i sama ima flotu službenih vozila koja su isključivo hibridna. Doprinoseći rješavanju pitanja održivih izvora energije, ProCredit Bank ima i vlastite punionice za hibridna vozila. Inače, u Sarajevu postoji 30 punionica, a Elektroprivreda BiH ih je postavila i u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici.

Punionice su javne i besplatne, a u planu je postavljanje punionice na dionici autoceste od Mostara do Sarajeva, odnosno na odmorištu Lepenica. Iz Elektroprivrede najavljuju da će ova punionica biti u funkciji u prvoj polovini sljedeće godine i za Klix potvrdili su da imaju u planu povećanje broja punionica u Bosni i Hercegovini.

Vrijedno je napomenuti i to da električna vozila potroše između 1,50 i 1,70 KM na stotinu kilometara vožnje.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno