Politika

Dosad formirane dvije kantonalne vlade: Nesnalaženja i kršenje zakona obilježilo formiranje vlasti u BPK i ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od Općih izbora održanih 2. oktobra dosad su u Federaciji Bosne i Hercegovine formirane dvije kantonalne vlade, u Bosansko-podrinjskom, a potom i u Zeničko-dobojskom kantonu.

I upravo su formiranje vlasti u ovim kantonima obilježile neke zanimljive, nesvakidašnje i nezakonite situacije. Većinu u tim kantonima mahom čine stranke “Osmorke”.

Ono što je bilo nesvakidašnje je činjenica da je 25 zastupničkih mjesta u Skupštini BPK zauzelo čak 13 stranaka. Za ulazak u Skupštinu bilo jedovoljno i 518 glasova.

Potom je u ovom kantonu najavljen sporazum deset stranaka koje će činiti buduću skupštinsku većinu, ali je sporazum potpisalo manje od tog broja. Nije bilo najjasnije da li ga je potpisalo sedam ili osam stranaka jer se tu našao i zastupnik stranke čiji se predsjednik protivio bilo kakvim sporazumima dok ne budu utvrđeni izborni rezultati.

Da li zbog želje samo da se dođe do pozicija, prije nego što su uopće utvrđeni rezultati izbora i prije potpisivanja samog sporazuma podijeljene su pozicije. Nakon izjava da je program važan, sada se bez programa pojavio papir s tabelom raspodjele ministarstava i drugih institucija, pa čak i Pravobranilaštva.

Džebrail Bajramović, jedan od potpisnika, tada nam je potvrdio da je taj papir tačan, uz opasku da ne zna otkud se pojavio na društvenim mrežama, ali je kao kopiran.

Ovo je ocijenjeno kao klasična podjela plijena jer su prvo dogovorene pozicije pa tek onda neki program.

Skupštinsku većinu tako su na kraju “sastavili” Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, BH demokrati i SBB, te Nezavisna građanska liste.

Problemi, nesnalaženja i želja da se samo formira vlast bili su vidljivi i na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK, pa je sve završilo slanjem zahtjeva OHR-u da se oglasi i Ustavnom sudu FBiH da presudi, jer je konstituirajuća sjednica nastavljena bez kvoruma. Sjednicu je napustila čak i sekretarka Skupštine Nermina Adžem upozorivši zastupnike koji su ostali na kršenje Ustava BPK i Poslovnika o radu Skupštine. Pominjano je i otimanje pečata.

Tada je Džebrail Bajramović ustvrdio da nisu prekršili Ustav, a poslovnik možda i jesu.

U takvim upitnim okolnostima je izabrano novo rukovodstvo Skupštine, nakon čega i nova Vlada.

Kao šlag, ta nova Vlada je donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM svim budžetskim korisnicima, uključujući ministre i zastupnike, što je skoro pa nezabilježeno.

Interesantan je još jedan detalj koji pokazuje nepoznavanje materije. Prema informacijama koje smo dobili, kada je predsjedavajući Skupštine BPK Muradif Kanlić poslao Centralnoj izbornoj komisiji BiH materijale potrebne da bude okončan izbor delegata iz BPK u Dom naroda Parlamenta FBiH, zaboravio je poslati jedan osnovni dokument, spisak zastupnika koji su glasali, zbog čega se postupak potvrđivanja delegata malo odužio.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, koalicioni sporazum potpisalo je šest stranaka, i to Bh. inicijativa-Kasumović Fuad, SDP, koalicija DF/GS, NiP, NES i Naša stranka. Odnosi su se malo poljuljali kada je u tu većinu “upao” HDZ, zbog čega je DF negodovao pa je “Šestorka” odbila ulazak HDZ-a u koaliciju. HDZ je stranka koja je za formiranje vlasti na višim nivoima “Osmorku” uslovljavala time da nema DF-a, stranka iz koje su na različite načine vrijeđali DF i predsjednika te stranke Željka Komšića.

Ali ulazak u vlast je, valjda, važniji od principa. Na kraju su u Vladu ZDK ušli i DF i HDZ.

Interesantno je da su u dva dana pred imenovanje otpadali neki kandidati za ministre. Bilo je neslaganja unutar samih stranaka. A ono što je nezabilježeno i skandalozno jeste da je Vlada ZDK imenovana suprotno Zakonu o Vladi ZDK jer u njoj sada sjedi više Hrvata, a manje Bošnjaka od propisanog broja.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno