Zenica

Donosimo detalje zvaničnog programa i najavu Čimburijade 2022 za ponedjeljak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Foruma građana Zenica održana je press konferencija udruženja Forum građana Zenica (FGZ), a povod je održavanje „Čimburijade – 2022“. Prisutnim su se obratili Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenica kao i moderator, te Ekrem Tuka, ispred Sportski-rekreacionog kluba (SRK) Bosna Zenica. Na pressu je istaknuto da će Zeničani ove godine, nakon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa u cijelom svijetu, pozdraviti dolazak proljeća i tradicionalnim urankom i Čimburijadom i to u ponedjeljak 21.marta 2022.godine.

-Običaj koji je uz gradske rijeke okupljao Zeničane, star je blizu jednog stoljeća. Naime, postoji jedna fotografija koja svjedoči o tome, a datira iz 1936. godine. Zabilježena je u Čurukovića bašti gdje su se tradicionalno okupljali Zeničani za prvi dan proljeća. U posljednjim godinama ovo sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima -, ističe Faruk Kadrić, predsjednik FGZ-a.

I ove godine jedan od organizatora pratečih aktivnosti je Forum građana Zenice. Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana naglašava da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo. Naglašava da je sa nadležnim institucijama dogovoren plan aktivnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu, posebno naglasivši ekološki i sigurnosni aspekt, koji je u fokusu svih ovogodišnjih zbivanja. Skrenuo je pažnju da se ne smije ložiti vatra na travi bez zaštitne podloge, nego samo na ložištima, da se smeće ne baca okolo i da se odlaže u vreće, koje će biti podjeljene učesnicima čimburijade. Biće postavljeno i 10 eko WC-a.

Inače, Kadrić ističe da je Program Čimburijade počeo manifestacijom „U susret proljeću“ i to sa Konkursom za izbor najboljih literalnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu „I stiže proljeće u moj grad“. Konkurs traje od 03.3. do 01.4.2022.godine. Podjela čimbura za mališane u obdaništu „Pčelica“ je dana 18.3.2022.godine u 10 sati. Dana 18.3. (petak) u 11 sati je promotivna šetnja animatora u maskoti Čimburko na Trgu Alije Izetbegovića.

Cjelodnevni program, u ponedjeljak 21.marta, počinje proljetnim urankom od 06 sati (Kamberovića polje, Ušće, Jagnjišće…).
Od 09 – 10 sati je obilazak družina uz obalu rijeke Bosne sa dobrodošlicom , podjelom afiša Čimburijade i podjelom vrećica za smeće).
U 09 sati je pravljenje čimbura od 1.500 jaja (organizator-Restoran „Salčinović“).
Od 9,30 – do 10 sati je promenada Duvačkog orkestra Zenica duž Kamberovića polja.
Slijedi svečano otvaranje Čimburijade u 10 sati i promocija izložbe fotografija –„Zenica kakvu volim“. Sedmo takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura održat će se u 11 sati.
Od 11,45 do 13 sati je tradicionalna regata na rijeci Bosni (Drivuša – Kamberovića polje, organizator SRK „Bosna“).

-Ovo je 14. međunarodna Eko regata Bosna ratfing „Proljeće 2022“ u organizaciji SRK Bosna, koja će prema najavama okupiti preko stotinu učesnika iz naše zemlje i regiona i trebala bi startovati na rijeci Bosni u 11,45 od Drivuše-ribarska staza, pa do centralmog dijela Kamberovića polja. Za ovu regatu imamo najavu više klubova iz zemlje i regiona kao i klubova iz Zenice. Ovo je jedan od sadržaja Čimburijade, koji je veoma popularan i uklapa se u sportski dio manifestacije i ujedno je iskristalisan kao jedan od redovnih sadržaja na Čimburijadi, – kazao je, pored ostalog, Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna Zenica.

OKO 13 SATI, PO DOLASKU REGATE, JE PRVO PROLJETNO KUPANJE U RIJECI BOSNI, KUPAČ ZIJAD ZAHIROVIĆ, potencijalni nasljednik pokojnog Mileta Kneževića.
Program ansambla „Bosnia folk“ Zenica i orkestra „Zeničke meraklije“ je tokom trajanja manifestacije.
Takođe, promotivne aktivnosti (Udruženja, partneri i prijatelji Čimburijade, promocija palačinaka u organizaciji Udruženja kuhara BiH), će trajati tokom trajanja manifestacije.
Aktivnosti u oficijelnom šatoru Foruma građana (prijem za zvanice i goste, medije i izvođače kulturno-zabavnog programa) biće tokom trajanja manifestacije-Generalni pokrovitelj je Grad Zenica, a organizatori pratećih aktivnosti su Forum građana Zenica, restorani „Salčinović“ i SRK „Bosna“.

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno