Politika

Donosimo biografije: Ko su i šta rade novi ministri u Vladi Federacije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je sastav nove Vlade Federacije BiH. Novu vladu će činiti SDP, Narod i pravda, Naša stranka, HDZ BiH i HDZ 1990. Iz vlasti su ispali NES i Stranka za BiH. Posljednjom odlukom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta ukinuta je obaveza da izbor vlade podrže potpredsjednici Federacije BiH, te je tako deblokiran ovaj proces nakon osam godina.

U nastavku vam donosimo kratke biografije premijera i novih 16 ministara u Vladi FBiH.

Nermin Nikšić (SDP) – premijer Federacije BiH

Rođen je 1960. godine u Konjicu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a diplomirao je 1986. na Pravnom fakultetu u Mostaru. Član je SDP-a od 1993. godine, a generalni je sekretar Partije bio od januara 2007. pa do održavanja kongresa stranke u decembru 2014. kada je izabran za predsjednika SDP-a. Od 1988. do 1992. godine je radio u Općini Konjic na poslovima referenta i šefa Odjela za inspekcijske poslove. Tokom rata je bio moralista i pomoćnik komandanta za pravne poslove. Od 1995. do 2000. je radio kao potpredsjednik Izvršnog odbora Općine Konjic, sekretar za opću upravu, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove te kao zamjenik načelnika Općine. 2000. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U isti dom je biran četiri puta zaredom, ali je 2010. godine mandat prepustio jer je imenovan za premijera Vlade FBiH. Za zastupnika je biran četiri puta zaredom. U mandatu 2002-2006. godine je bio dopredsjednik, a mandat kasnije i predsjednik Kluba poslanika SDP-a. Na općim izborima 2010. godine Nikšić je ponovo izabran za zastupnika u federalni parlament, ali je mandat zamijenio za funkciju federalnog premijera. Na Općim izborima 2014. godine Nikšić je po peti put ušao u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Na narednim izborima osvaja mandat. Od 2014. godine je predsjednik SDP-a BiH.

Vojin Mijatović (SDP) –  Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta 

Rođen je u Banjaluci, a diplomirao je na Fakultetu za poslovne studije u Beogradu. Karijeru je započeo 2001. godine u Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, gdje je radio kao glasnogovornik do 2006. godine. Mijatović se pridružio SNSD-u 2006. godine. Iste godine imenovan je za načelnika Odjela za europske integracije Ministarstva financija Republike Srpske. Godine 2008. postaje savjetnik predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Godine 2009. imenovan je pomoćnikom ministra financija RS za pretpristupnu pomoć EU, a od 2010. do 2013. godine radio je kao savjetnik predsjednika RS za međunarodne odnose i suradnju s međunarodnim financijskim institucijama. Od 2014. do 2016. godine bio je direktor Ekonomskog instituta u Banjoj Luci. Mijatović je 2016. godine promijenio političke pozicije i napustio SNSD. Pristupio je SDP-u. Godine 2017. imenovan je potpredsjednikom Glavnog odbora SDP-a, a u julu 2019. imenovan je potpredsjednikom SDP-a. Bio je kandidat na Općim izborima u BiH  2022. godine, natječući se za tročlanog člana Predsjedništva BiH.

Nerin Dizdar (SDP) – Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica

Nerin Dizdar rođen je u Stocu 1981. godine. Zvanje profesora engleskog jezika i književnosti stekao na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić” u Mostaru, a 2011. godine stekao je zvanje magistra lingvistike na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru. Doktorant je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je predsjednik stolačkog Foruma mladih. Godine. 2010. izabran za zastupnika u Skupštini HNK, te je do 2014. godine obnašao dužnost predsjednika skupštinske Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Radio je i kao savjetnik Ahmeta Baljića, koji je na čelu tima Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a za kojeg Tužilaštvo KS istražuje kako je postavljen za direktora Fonda. “Politike kulturnog rasizma”, prva je autorska knjiga Nerina Dizdara.

Nedžad Lokmić (SDP BiH) – Ministarstvo za pitanja boraca i invalida

Vrlo malo podataka dostupno je o novom ministru za pitanja boraca i invalida. Rođen je 1964. godine. Profesor je germanistike, a radio je u MSŠ, odnosno Gimnaziji Maglaj. Bio je prevodilac u Kancelariji grada. Godine 2013. izabran je za ministara Ministarstva za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Vedran Lakić (SDP BiH) – Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH

Rođen je 1978. godine. Završio je Gimnaziju “Meša Selimović”, te diplomirao na ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Prema dostupnim informacijama, u sportu je čitav život. Trenirao je u omladinskim kategorijama Slobode, stigao je i do prvog tima. Dugogodišnji je član rukovodostva OKK Sloboda. Bio je i član prve mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine 1994. godine. Svojevremeno je bio i direktor Javnog kumunalnog preduzeća „Saobraćaj i komunikacije“ Tuzla, a 2021. godine je izabran za ministra finansija u Vladi Tuzlanskog kantona.

Jasna Duraković (SDP BiH) – Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH

Rođena je 1978. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Univerzitetu u Washingtonu u SAD-u, a magistrirala i doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Profesorica je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.  U novembru 2014. godine izabrana je kao zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Svoj politički angažman ostvarila je i kao zastupnica u Skupštini KS u mandatnom periodu 2018 -2022. Objavila je dvije autorske knjige, “Uloga odnosa s javnošću u kreaciji pozitivnog imidža države – Pozicioniranje BiH u međunarodnoj javnosti” (2011) i “Poslovno komuniciranje u novomedijskom okruženju” (2019), devet naučnih i pet stručnih radova. Bivša je članica SBB-a, a polovinom 2020. godine pristupila je SDP-u, stranci koju je osnovao njezin otac Nijaz Duraković.

Toni Kraljević (HDZ) – Ministarstvo finansija FBiH

Rođen je 1977. godine. Bio je predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški. Ministar je finansija u Vladi ZHK-a i potpredsjednik Vlade ZHK-a.

Vedran Škobić (HDZ) – Ministarstvo pravde FBiH

Jako malo dostupnih informacija o Vedranu Škobiću.  Ono što se može saznati je da je advokat iz Mostara, a bio je i predsjednik Hrvatskog muškog rukometnog kluba Zrinjski Mostar.

Sanja Vlaisavljević (HDZ) – Ministarstvo kulture i sporta

Diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te i magistrirala na istom. Radila je na poziciji koordinatora debatnog programa u BiH, obnašala funkciju profesora filozofije i sociologije u Drugoj gimnaziji u Sarajevu. Bila je na čelu Centra za kulturu dijaloga iz Sarajeva. Na čelu je Programskog vijeća BHRT, a istovremeno je bila i savjetnica za obrazovanje, nauku i kulturu HDZ-ove ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević. U bh. javnosti je ostala upamćena po izjavama “da u Sarajevu nema za kupiti svinjećeg mesa, da nema Djeda Mraza, previše je Arapa”…

Željko Nedić (HDZ) – Ministarstvo prostornog uređenja FBiH

Rođen je 1964. godine i diplomirani je ekonomista iz Orašja. Od 1997. godine je rukovoditelj službe – pomoćnik općinskog načelnika Općine Orašje. U februaru ove godine imenovana je nova vlada u Posavini, a Željko Nedić je izabran za ministra unutrašnjih poslova.

Andrijana Katić Filipović (HDZ) – Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH

Savjetovala je lidera HDZ-a u Dragana Čovića u državnom organu zakonodavne vlasti. Ranije je bila savjetnica ministrice kulture i sporta FBiH Zore Dujmović. Mediji su prije nekoliko godina pisali kako Katić ne ispunjava uslove da bude zaposlena u kabinetu ministrice. Ona je nakon toga, odnosno 2016. godine, prešla u Čovićev kabinet u Predsjedništvu BiH. Sestra je Darijane Katić Filipović, potpredsjednice HDZ-a BiH i zastupnice u Parlamentu BiH.

Nediljko Rimac (HDZ 1990) – Ministarstvo zdravstva FBiH

Rođen je 1961. u Lištanima kod Livna. Bivši je premijer Kantona 10. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1988. godine, a specijalizirao opću hirurgiju u Splitu i Zagrebu. Rimac je 15 godina bio član HDZ, a od 2006. je u stranci HDZ 1990. Po završetku fakulteta Rimac je do 1992. godine bio ljekar u Domu zdravlja, a od 1996. do 2007. u Općoj bolnici u Livnu. U dva navrata, od 2000. do 2006, bio je poslanik u Skupštini Kantona 10. Na Općim izborima 2006. ponovo je izabran u Skupštinu, ali se odrekao mandata jer je izabran za premijera ovog kantona. Sa ove pozicije je smijenjen u decembru 2013. godine, kad ponovo počinje raditi kao hirurg u Kantonalnoj bolnici „Dr. Fra Mihovil Sučić“ u Livnu. Na Općim izborima 2014. ponovo je ušao u Skupštinu Kantona 10.

Amir Hasičević (Naša stranka) – Ministarstvo trgovine FBiH

Rođen je 1971. godine u Doboju. Srednju stručnu spremu stekao je u Elektrotehničkoj školi u Doboju, nakon čega upisuje i završava Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli. Doktor je ekonomskih nauka, osnivač i vlasnik društva za reviziju “Hasičević” d.o.o. Gračanica koje okuplja revizore. Ovlašteni je revizor, certificirani računovođa, sudski vještak, ovlašteni procjenitelj i stečajni upravitelj. Član je Ekonomsko-socijalnog vijeća TK u ime Udruženja poslodavaca FBIH. Diverzant je Armije RBiH. Trenutno je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Nasiha Pozder (Naša stranka) – Ministarstvo okoliša i turizma FBiH

Rođena je 1978. u Tuzli. Osnovnu školu je završila u Lukavcu, a srednju u Tuzli. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je magistrirala i doktorirala u naučnoj oblasti arhitektura i urbanizam, te počela da radi od 2004. godine na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. Od 2009. angažovana je i na Institutu za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje gdje učestvuje u izradi prostorno-planskih dokumenata za gradove širom BiH. Članica je Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Novi Grad Sarajevo, Odbora za urbanizam i dodjelu građevinskog zemljišta Grada Sarajeva, te Komisije za urbanizam Kantona Sarajevo (od 2015.). U Našoj stranci trenutno je potpredsjednica Regionalnog odbora Sarajevo. Zastupnica je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 Adnan Delić (Narod i pravda) –  Ministarstvo rada i socijalne politike

Rođen je 1985. godine u Doboju. Osnovu školu i gimnaziju završio u Maglaju, a Fakultet sporta i tjelesnog odgoja na Univerzitetu u Sarajevu. Radio sam na rukovodećim pozicijama u IT kompanijama. Bio je kandidat za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo. Drugi put za redom je izabran za ministra privrede u KS. Zastupnik je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Kemal Hrnjić (Narod i pravda) – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Rođen je 1973. godine u Bihaću. Tu je završio Gimnaziju, smjer matematičko-fizičko-računarski. Po zanimanju je diplomirani ekonomista, menadžer za mala i srednja poduzeća. Prema dostupnoj biografiji, posjeduje dugogodišnje iskustvo u realnom sektoru. Bio je generalni direktor Meggle doo Bihać.

Ramo Isak –  Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH

Rođen je 1973. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Zenici. Prema podacima koji su dostupni, naveo je da je završio Pedagoški fakultet, zatim magistrirao na Ekonomskom fakultetu, a potom i doktorirao na istom fakultetu. Od 2012. do 2014. bio je vijećnik u Zenici. Bio je predsjednik Stranke za narod BiH, a potom i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA). Na Općim izborima 2018. godine izabran je u Skupštinu ZDK i delegiran u Dom naroda Federalnog parlamenta. Bivši je član NES-a.  Podaci govore da je dva puta pravosnažno osuđen. Nekoliko puta je puno stupce crne hronike i prijetio je novinarima.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno