Ljudi

Don Anto Ledić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rođeni Kuprešak, 47-godišnji don Anto Ledić je, nakon školovanja, već 22 godine svećenik Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon službovanja u Sarajevu, Žepču, Solakovoj Kuli i Obrima kod Konjica te Travniku, već je osam godina na čelu Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici.

Ledić, doktor nauka, školovao se u Zenici, Dubrovniku, Sarajevu, Zagrebu, a danas je i na čelu Odbora za međureligijsku saradnju pri Međureligijskom vijeću BiH. Predbožićno vrijeme, uprkos silnim obavezama, odvojio je za razgovor za naš list. Ove godine dobio je nagradu Grada, najviše priznanje Zenice za širenje međureligijske saradnje i tolerancije, za rezultate postignute u sportu i humanitarnom radu, te odgojno-obrazovnim i kulturnim aktivnostima.

– Potenciram da je Božić blagdan vjere, obitelji, bio vjernik katolik, protestant, pravoslavac. Svi se rado sjećamo obiteljskog okruženja, ambijenta. Običaji su isti, slični ili različiti, ali uvijek naglašavam da su oni samo “folklor”, da je simbolika blagdan ustvari vjera, vjerovanje – kaže nam don Ledić.

On ističe i da su, da bi potisli slavljenje Boga sunca, kršćani uveli proslavu rođendana Isusa, svjetla u vjeri svih kršćana.

– Božić je blagdan približavanja čovjeka i čovjeka, blagdan oprosta grijeha. Ja neprestano potenciram duhovno nasuprot materijalnog obilježavanja blagdana iako živimo usred konzumentskog društva, okruženja “blagdanskih sniženja”. Kad kažem unutarnje zadovoljstvo, ne želim da to bude zadovoljstvo stomaka, želuca, nego duše. Ako blagdan ne donese naš preporod iznutra, onda ja to zovem “jalovo praznovanje” – kazao nam je Ledić, dodajući i da je „vrijednost Božića na ovim prostorima čestitanje komšija, susjeda, drugih vjera i da su se oduvijek blagdani slavili ne samo u svojoj vjeri”.

I ovaj Božić don Anto će provesti sa svojim učenicima, na prazničnim programima u KŠC-u, a onda i župljanima, jer je svećenik saradnik župnika Vladimira Pranjića u Župi svetog Josipa. Nakon ponoćke te misa i tradicionalnog božićnog prijema drugog dana Božića, don Anto će se uputiti u rodni Kupres, gdje će sa braćom i obitelji u rodnoj župi nastaviti porodično obilježavanje ovog praznika.

Don Anto, osim što je humanista, svećenik i direktor Školskog centra, je i sedmerostruki prvak BiH u seniorskoj i jedanaestostruki u veteranskoj konkurenciji, te trostruki apsolutni prvak BiH u dizanju tegova. Proglašavan je za sportistu godine i trenera Srednjobosanskog kantona, a nagrađen je i od Sportskog saveza Zenice. Najveći uspjeh na međunarodnom sportskom planu bilo je osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u dizanju tegova (kategorija do 94 kg) u Ukrajini, s podignutih 205 kilograma u biatlonu.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno