Zenica

Dom zdravlja Zenica: Reagovanje na objave RTV Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dom zdravlja Zenica: Reagovanje na objave RTV Zenica – Obraćamo se povodom priloga na RTV Zenica od 28.10.2020. godine (https://zenicainfo.ba/2020/10/28/zenicanka-sanela-o-iskustvu-sa-koronom-za-rtvze-zasto-mi-uopce-placamo-zdravstvo-ako-moramo-da-se-testiramo-u-privatnim-ustanovama/) u kojem se navodno prenosi iskustvo naše sugrađanke. Ukoliko je došlo do nesporazuma u postupku ili komunikaciji sa našim zdravstvenim radnicima u JU „Dom zdravlja“ Zenica, izražavamo žaljenje, ali smo dužni ukazati na propuste koje je u svom istupu napravila JP RTV Zenica.

Nije tačno da je u svrhu otvaranja bolovanja u porodičnoj ambulanti potreban PCR test. JU „Dom zdravlja“ Zenica postupa prema naredbama federalnog i kantonalnog kriznog štaba, i radi prema utvrđenim smjernicama u uslovima pandemije.  U odluci Kantonalnog kriznog štaba broj 11-33-1335-136/20 od 23.10.2020. godine  Dom zdravlja je, uslijed trenutne situacije sa PCR testovima, dužan uzimati uzorke za testiranje prema prioritetu broj 1. Osobe koje dobiju simptome koji upućuju na virus covid-19 javljaju se svom porodičnom ljekaru, te se na osnovu kliničke slike pacijenta uspostavlja sumnja na infekciju virusom. Ukoliko je bolovanje potrebno, ono se otvara bez nužnosti posjedovanja testa. Izbor građana da test urade u privatnoj zdravstvenoj ustanovi je isključivo njihov izbor, nikako nalog ljekara naše ustanove niti uslov za sticanje prava na bolovanje.

Posebno čudi netačan navod oko puta kretanja pacijenta unutar zdravstvenog sistema, posebno imajući u vidu da je RTV Zenica napravila prilog sa ljekarom iz naše ustanove upravo na tu temu 21.10.2020. godine (https://zenicainfo.ba/2020/10/21/covid-ambulanta-doma-zdravlja-zenica-60-do-70-testiranih-osoba-dnevno-25-posto-pozitivno-na-virus/). Ponoviti ćemo još jednom. Put kretanja pacijenata sa simptomima covid-19 jasno je utvrđen u procedurama rada JU Doma zdravlja Zenica, specifično izrađenim za uslove pandemije virusom covid-19.  Građani sa simptomima virusa covid-19 se javljaju svom porodičnom ljekaru, koji prati stanje pacijenata i dalje postupa prema procjeni i kliničkoj slici. Građani ne mogu biti samoinicijativno pregledani u covid ambulanti, nego isključivo prema uputi porodičnog ljekara, ljekara iz Službe za higijensko-epidemiološku djelatnost ili Službe hitne medicinske pomoći.

I na kraju apelujemo na građane da poštuju naredbe kriznih štabova, da paze na sebe, svoje najmilije i okolinu. Samo saradnjom, zajedničkim snagama i maksimalnim oprezom možemo utjecati na dalje širenje virusa. Širenje panike među građanstvom, zasnovane na neprovjerenim i netačnim navodima, nije način!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno