Kultura

DokuMfest – Kako animirati nove mlade autore?

Mirza Glavaš
Mirza Glavaš
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

DokuMfest – Kako animirati nove mlade autore? Otkrivanje novih mladih autora – tako glasi jedna od ideja ‘dokuMfesta’, međunarodnog festivala muzičkih dokumentaraca koji se organizuje u Zenici, u oktobru ove godine.

U višednevnom programu publika će vidjeti ostvarenja uglavnom već priznatih autora iz svih zemalja regiona, među kojima su Zoran Kubura, Nedžad Begović i Bojan Hadžiabdić iz BiH ili poznati beogradski rock novinar Dušan Vesić i slovenački autor Rudi Uran.

– Naravno da uspjeh festivala zavisi i od ugleda autora čiji će filmovi biti prikazani, – kaže Josip Dujmović, osnivač ‘dokuMfesta. – Međutim, ovaj projekt ima i misiju koju želimo potencirati, a to je da domaći festival može pomoći otkrivanju novih mladih autora u lokalnoj sredini.
Sa istom idejom, nesebičnu saradnju nudi Mirza Glavaš, kamerman-veteran Televizije Zenica.

– Davno, prije više od 25 godina, u Zenici je djelovao Kino i foto klub, – prisjeća se Glavaš. – Svi mi mlađi, koji smo se zanimali za kameru i film, tu smo dobijali prve poduke iz tehnike, načina snimanja i montaže, a onda smo na nekim smotrama mogli i prikazati svoje filmove. Bio je to ogroman podstrek i, eto, kamera je i danas moj život.

Nije tada bilo nimalo jednostavno raditi sa filmskim trakama, koje su se slale na razvijanje u posebni laboratorij, da bi tek nakon mjesec-dva mladi nadobudni autori saznali jesu li uopšte uraditi tehnički valjan film i može li se nešto od toga smontirati u završno djelo. Danas smo svjetlosnim godinama daleko odmakli u tehničkim mogućnostima. Snima se u digitalnom formatu, bez traka, materijal se odmah može pregledati u kompjuteru, a film montirati puno jednostavnije i brže. Nažalost, ogromni napredak tehnologije nije rezultirao i obnavljanjem nekadašnjih kino klubova, ne samu u Zenici, nego u cijeloj državi.

– Ogromna je to šteta, – nastavlja Mirza Glavaš, – jer danas film možete snimiti mobitelom, koji imaju svi mladi, ali tu se skoro ništa ne dešava. Puno je razloga, a jedan leži možda u činjenici da svaka umjetnost ima smisla ako je možete predstaviti drugima. Zato vjerujem da zenički festival dokumentaraca ima baš taj potencijal, da privuče neke nove klince da se počnu baviti snimanjem i kreiranjem kratkih filmova.

Da Mirzino emotivno razmišljanje nisu tek prazne riječi, on ga dopunjava ponudom pomoći:

– Pozivam sve mlade u Zenici, koji bi se htjeli okušati u dokumentarcu, da mi se jave i ja ću ih podučiti bar osnovama snimanja i montaže. Nikakvu obavezu prema meni nemaju, čak ni da me potpišu u filmu, jer će svako njihovo djelo meni biti najveća nagrada.

Ako je ovo prvi korak ka pokretanju nekog novog zeničkog Kino kluba, onda Mirzi Glavašu moramo reći – hvala za ovaj poticaj!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno