Info

Doktori u FBiH najavili mogući štrajk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Doktori najavili mogući štrajk u FBiH- Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH je Vladi FBIH prije četiri mjeseca predao inicijativu za ujednačavanje prava doktora.

“Do danas smo sa premijerom Vlade FBIH Nikšićem i federalnim ministrom zdravstva Rimac Nediljkom imali jedan sastanak na kojem smo ih upoznali kolike su razlike u pravima doktora u pojedinim kantonima i s problemom odlaska doktora iz malih kantona. Prošlo je više od 40 dana od tada, a još nismo dobili odgovor da li je Vlada FBIH spremna riješiti pitanje zdravstva ili će dopustiti da građane pojedinih kantona nema ko liječiti. Županija Posavska danas nema nijednog kardiologa, ima jednog anesteziologa, Kanton 10 ima dva anesteziologa, a situacija nije bolja ni sa drugim granama medicine. Stanovništvo zdravstvenu zaštitu treba 24h dnevno, a nažalost ovaj broj doktora to ne može pružiti. U Kantonu Sarajevo doktor ima za 50% veću plaću nego doktor u Orašju, koji motiv time dajemo doktorima da ostanu u malim sredinama?” naveli su iz Sindikata.

“Ukoliko do 17.10.2023. ne dobijemo od Vlade FBIH odgovor na našu inicijativu SSSDMISFBIH će donijeti odluku o datumu štrajka upozorenja, a na Vladi je da napravi korak, to zaustavi i pokaže da su oni Vlada koja brine jednako i o stanovništvu u malim kantonima kao i u velikim kantonima.” naglasili iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno