Rok za prijavu na ovogodišnji “Marš mira” je 1. juli za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na “Maršu mira 2021.” mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail [email protected] ili putem web stranice, kao i Facebook stranice “Marša mira” najkasnije do 1. jula 2021. godine.

– Iskreno se zahvaljujemo svim organizovanim grupama i pojedincima koji su učestvovali u prethodnom periodu u “Maršu mira”. Ovim putem se zahvaljujemo i svim institucijama, ustanovama, organizacijama i pojedincima koji pružaju nesebičnu podršku u organizaciji “Marša mira” – saopćio je predsjednik Podobora za “Marš mira” 2021. godine Zulfo Salihović.

Napominje da će sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu propisane od nadležnih institucija. Stoga se mole svi prijavljeni učesnici za “Marš mira” 2021. godine da budu spremni na eventualne redukcije i smanjivanje broja učesnika, ukoliko to bude potrebno.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Cilj ove manifestacije jeste odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine, prilikom okupacije i zauzimanja Srebrenice od strane vojske i policije Republike Srpske i Republike Srbije.

Pored odavanja počasti žrtvama genocida, ova manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde, privedu i presude, sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Marš mira” ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovane kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i realtiviziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od predstavnika srpskog naroda, institucija RS-a, Srbije i njihovih istomišljenika.

“Marš mira” je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, sa međunarodnim karaterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta.

Ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao savake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od dvije do više od deset hiljada.

“Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od srpskih vojnih i policijskih formacija.

U toku pješaćenja od Nezuka do Potočara, Organizacioni odbor u saradnji sa prijateljima i ostalim relevantnim institucijama, ustanovama i organizacijama u BiH za učesnike “Marša mira” osigurava šatore za prenoćište na tri lokacije Liplje (Zvornik), Đugum (Bratunac) i Potočari (Srebrenica), medicinske ekipe i pomoć, vodu, sokove, voće…

Učesnici “Marša mira” dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijeva solidnu fizičku spremnost od učesnika.

Organizacioni odbor svake godine za učesnike “Marša mira” priprema program kulturno – historijskog karaktera kojim se u mjestima prenoćišta i u toku pješaćenja, na karakterističnim i značajnim lokacijama osiguravaju svjedočenja preživjelih marša smrti iz jula 1995. godine, kao i dokumentarni filmovi na temu genocida.

Za učesnike “Marša mira” Organizacioni odbor nije u mogućnosti osigurati ishranu tako da svaki učesnik treba da se osigura sa hranom u toku pješačenja. Kolonu “Marša mira” svake godine predvode vetarani koji su uspjeli preživjeti put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine. Svi učesnici obavezni su poštovati Kodeks ponašanja za učesnike “Marša mira” i preporuke Organizacionog odbora koje se nalaze na web i Facebook stranici “Marša mira”.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.