Naše

Dok se ne naučimo kulturi: Zašto nemamo redovno održavanje Smetova?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zatekli smo jutros radnike ALBE kako vrijedno čiste izletište Smetovi. Opet na hiljade pojedinačnih otpadaka, koliko god postoji kanti nedovoljne su, jer većini onih koji dođu na Smetove preteško je “povesti” vrećicu s otpadom ka Gradu, a nerijetko i dočekati prvi kontejner ili kantu.

Uz sve to, životinje, vjetar, nemar drugih izletnika, koji smeće ostavljaju tamo gdje ta ambalaža, kutija, kesa i postala otpad, odnosno izgubila primarnu funkciju.

Treba li nam redovno čišćenje Smetova? Treba! Zašto ga nemamo, zašto radnici ALBE nisu tu češće? u ovoj kompaniji smo dobili pojašnjenje – na svaki teren, redovni ili vanredni, oni idu isključivo po nalogu nadležne službe Gradske uprave.

To znači da postoji plan čišćenja, pražnjenja kontejnera, broj kanti, kontejnera, pa i pranja ulica. Dan, vrijeme, lokacija. i da se sve strogo kontrolira, dokumentira. dakle, jasno kao dan – do nas je!

Vrijeme je da se okrenemo sebi, svojim izletištima. Ok, trebaće puno novca da od Smetova napravimo izletište dovoljno da zadovoljni većinu glavnih potreba izletnika. Do tada, red je da barem uvedemo red.

U gradu koji stotine hiljada KM daje na stvari koje nisu baš nulti prioritet, čišćenje Smetova, pogotovo u ljetnom periodu, treba biti svakodnevnica. Treba biti uvedeno u planove, a time i plaćeno. ALBI, nekom petom, ali treba biti standard. I da, i kažnjavanje onih koji ostavljaju smeće može postati standard.

Zašto nemamo organizovani prijevoz ka gore? Ups, pa mi nemamo ni javni prijevoz, gradskog prijevoznika. Dok nam neka vlast ne realizira snove o Žićari, red bi bilo da ne moramo vidjeti da 500 ljudi dolazi sa 400 automobila ionako oštećenom cestom ka Smetovima. Treba nam sistem, plan, a to odavno nemamo, ne samo na Smetovima.

Vjerujem da većini Zeničana ne bi bilo problem da plate simboličnu naknadu od 0,5 KM po osobi ili 1 KM po vozilu, a da kad dođu gore nađu čiste lokacije, uređenije Smetove. Više sadržaja. Da, treba rukvoditi izletištem. Imati plan, projekcije. Ne čekati nekog bogatog Arapa ili hotelijera i milione. Tad Smetovi mogu postati svoja suprotnost, gomile betona.

I da, treba kažnjavati one koji prave prekršaje. Je li mislite da su zapadni gradovi čisti sami od sebe ili od kulture čistoće stečene visokim kaznama. Puno priče, daleko smo mi od zapadnih standarda.

Za početak, trebamo čisto izletište za kratke šetnje i domaću prirodu, nedaleko od grada. Za to nam treba sistem. A oni koji primaju plaću da naprave sistem sad vjerovatno odmaraju na nekom drugom izletištu ili su čak na Smetovima, ali okreću glavu od problema.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno