Info

Dok god ima nestalih, BiH neće odustati od traženja

Dok god ima nestalih, BiH neće odustati od traženja
Dok god ima nestalih, BiH neće odustati od traženja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dok god ima nestalih, BiH neće odustati od traženja- Pronađimo zajedno naše nestale, poručeno je danas iz Sarajeva u povodu obilježavanja 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih, u organizaciji Međunarodne komisija za nestale osobe (ICMP) i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da je, pored postignutih rezultata, proces traženja nestalih osoba, jedno od najznačajnijih ljudskih prava sa kojima se susreće u BiH u posljednjih 20 i više godina.

“Ono što je zadaća državnih vlasti jeste da u potpunosti primijene Zakon o nestalim osobama, a to je da se izvrši satisfakcija porodica nestalih osoba, da se omogući pravo na znanje, pravo na informaciju, pravo na dostojanstvenu sahranu i pronalazak nestalih osoba”, naglasila je Borovac.

Prema njenim riječima, država “radi na usaglašavanju i realizaciji ovih aktivnosti”.

Borovac je podsjetila da je do sada oko 20.000 identifikovanih, odnosno verifikovanih nestalih osoba u BiH, što je u odnosu na broj koji se traži – 30.000, značajan uspjeh.

“Ovom prilikom želim da poručim, posebno porodicama nestalih, da je vlast uz njih i da ćemo zajedno, dok god postoje osobe koje se traže, koje su nestale, a njih je u BiH oko 7.000, raditi na njihovom traženju. Ono što je veoma bitno jeste da je BiH i na regionalnom planu poduzela značajne mjere”, kazala je Borovac.

Podsjetila je da je BiH zaključila sporazum o traženju nestalih Srbijom, a u toku je i zaključivanje sporazuma sa Hrvatskom i Crnom Gorom.

“To je prvenstveno iz razloga da bismo obezbijedili da ovo pitanje budd u vrhu prioriteta među zemljama koje imaju veze sa sukobima u BiH”, pojasnila je Borovac.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih je, kako je dodala, prilika da se još jednom traži od svih nivoa vlasti, posebno policije i tužilaštava, da pruže punu podršku ovom procesu.

Borovac je dodala da je ovo prilika i da pozovu sve one koji imaju informacije o nestalim da ih objelodane, jer je istina o žrtvama, odnosno njihovom stradanju, jedan od najsnažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva.

Predstavnik ICMP-a Matthew Holiday, šef programa za zapadni Balkan, podsjetio je da ICMP godinama pomaže BiH u pronalasku i identifikaciji nestalih iz proteklog rata 1992.-1995.

“Rezulatat ovog velikog poduhvata je da je skoro 70 posto od 30.000 nestalih osoba pronađeno do sada. Vlasti u ovoj zemlji su demonstrirale političku volju da rade na ovom pitanju”, kazao je Holiday, koji je podsjetio je BiH usvojila Zakon o nestalim koji definira prava porodica nestalih, ali i obaveze države.

Prema njegovim riječima, proces pronalaska nestalih je nediskriminatoran, ne odnosi se i ne uzima u obzir etničku pripadnost nestalih.

“Pronalazak nestalih u BiH se radi po principu vladavine prava što rezultira, ne samo pronalaskom i identifikacijom nestalih, već se prikupljaju i važni dokazi u procesima u procesuiranju ratnih zločina”, istakao je Holiday.

Podsjetio je da bez obzira na sav napredak, u BiH se još uvijek traži oko 8.000 osoba.

“Istina je da je proces usporen u posljednjih nekoliko godina, nažalost, velikim dijelom iz političkih razloga. Samo sa efikasnim Institutom za nestale osobe BiH će biti u mogućnosti da pronađe i identifikuje još 8.000 nestalih”, poručio je Holiday.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić poručila je da je “najveća nepravda čekati pravdu”.

“Mi, majke, čekamo 21 godinu. Mnoge majke još uvijek nisu pronašle kosti svoje djece. Mnoge majke nisu doživjele da pronađu kosti svoje djece, nažalost, umrle su. Ovaj dan se obilježava kao Dan nestalih u cijelom svijetu. To je vrlo važno zbog našeg naroda jer mnogi su zaboravili ono što se dešavalo. Današnje obilježavanje će podsjetiti mnoge da se 1995. dogodio genocid u Srebrenici”, dodala je Subašić.

(Vijesti.ba / AA)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno