Biznis

Dogovorena deblokada računa rudnika Zenica i Breza, otkazan generalni štrajk

Dogovorena deblokada računa rudnika Zenica i Breza, otkazan generalni štrajk – Predstavnici Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH dogovorili su na današnjem sastanku u Sarajevu način deblokade bankovnih računa Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica te ZD RMU Breza.

Porezna uprava FBiH blokirala je njihove račune zbog neplaćenih doprinosa na plaće početkom sedmice.

“Kako me je informirao direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija, usaglašen je model za deblokadu računa te da rudnici Breza i Zenica mogu u bruto iznosu isplatiti decembarsku plaću”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Navodi kako je dogovoreno i da direktori oba rudnika upute zahtjev prema PUFBiH da se, a u skladu s usaglašenim dogovorom Vlade FBiH i JP EPBiH, odblokiraju računi te da se početkom naredne sedmice isplate plaće u oba rudnika.

“Nakon isplate decembarske plaće, steći će se uslovi da sindikalne podružnice ova dva rudnika, uz saglasnost Saveza samostalnog sindikata rudara FBiH, mogu otkazati zakazani štrajk za 22. januar. Obje su organizacije, podsjećam, najavile štrajk 11. januara”, napominje Husić.

Direktori Muamer Omerhodžić iz ZD RMU Breza i Dragan Peranović iz ZD RMU Zenica ranije su potvrdili da imaju osiguran novac za isplatu plaća, ali da čekaju deblokadu računa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem