Info

Dogovoren nastavak saradnje za projekt “Čista rijeka Bosna”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dogovoren nastavak saradnje za projekt “Čista rijeka Bosna” – Gradonačelnici/načelnici 13 lokalnih zajednica u slivu rijeke Bosne te direktori Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Federalne uprave civilne zaštite potvrdili su nastavak saradnje i potpisali Memorandum u cilju realizacije aktivnosti značajnog eko-turističkog projekta “Čista rijeka Bosna”.

Riječ je o gradonačelnicima/načelnicima Ilidže, Centra Sarajevo, Ilijaša, Visokog, Kaknja, Zenice, Zavidovića, Žepča, Maglaja, Doboj Juga, Doboja, Modriče i Šamca.

Projekat “Čista rijeka Bosna”, finansiran od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, bazira se na mapiranju i uklanjanju dijela nelegalnih odlagališta čvrstog otpada u gradovima/općinama koje se nalaze u dolini rijeke Bosne i uz glavnu putnu saobraćajnicu, kao i na animiranju stanovništva i institucija da stave u funkciju ljudske i tehničke resurse i doprinesu poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke.

Tranzitnom putnom saobraćajnicom kroz dolinu Bosne godišnje proputuje više stotina hiljada turista i putnika.

Potpisani Memorandum predviđa nastavak saradnje kroz uspostavljanje Eko-turističke akcione grupe “Za čistiji sliv rijeke Bosne”. Grupa planira osnažiti zajedničke aktivnosti na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja u slivu rijeke Bosne i zagovarati podršku institucija na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou u cilju uspostavljanja kontinuiteta eko-turističkih aktivnosti.

Timovi Akcione grupe u lokalnim zajednicama po planu će ostvariti snažniji rad i saradnju ekoloških, turističkih, kulturnih i ostalih aktera na održavanju čistoće uz obale rijeke, saobraćajnica, jačanju ekološke i turističke svijesti, da se potencijalni i formirani turistički sadržaji i proizvodi adekvatno valorizuju i doprinesu boljem kompletnom imidžu lokalnih zajednica.

U planu je objavljivanje javnog poziva za uključivanje ostalih gradova/općina u slivu rijeke Bosne u aktivnosti projekta: Tešnja, Tuzle, Gračanice, Lukavca, Teslića, Travnika i Viteza, saopćeno je iz Organizacije za razvoj turizma regije “Rotor”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno