Ljudi

Dodjela Plakete ZDK Šemsudinu Gegiću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dodjela Plakete ZDK Šemsudinu Gegiću – Sinoć je (1. oktobra 2020. godine) u divnoj atmosferi Gradske biblioteke Zenica, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite od korona virusa, održana svečanost povodom dodjele Plakete Zeničko-dobojskog kantona reditelju, piscu i profesoru Šemsudinu Gegiću. Plaketa mu je dodijeljena za poseban doprinos razvoju kantona u oblasti umjetnosti. Uvodni govor održao je domaćin, direktor Gradske biblioteke Zenica, Haris Abdagić. Paketu je laureatu uručila zastupnica u Skupštini ZDK, Sanja Renić, a o životu i djelu Šemsudina Gegića govorio je Željko Grahovac. Lijepim tonovima, program su uveličali i uljepšali učenici Srednje muzičke škole Zenica, a isječke iz Gegićevog proznog opusa čitao je glumac BNP Zlatan Školjić. Skupu se, naravno, obratio i sam Šemsudin Gegić, vrlo lijepim i emotivnim govorom. 

Ovim programom zvanično je otvoren Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica. Ostatak manifestacije će biti realizovan online, kroz mnogo kvalitetnih video promocija. Bit će predstavljena nova književna djela mnogih aktuelnih bh. autora, među kojima su: Almir Imširović, Marko Tomaš, Selvedin Avdić, Marija Šuković, Lana Bastašić, Renato Karamehić, Silvana Marijanović, Mediha Šehidić, Dijala Hasanbegović, Zlatko Topčić, Feđa Štukan, Faruk Šehić, Lamija Begagić i mnogi drugi.

Šemsudin Gegić (rođen 29. oktobra 1951. godine, u Dolini- Zavidovići, Bosna i Hercegovina) je pisac, dramaturg, pozorišni, televizijski i filmski režiser. Jedan je od rijetkih autora sa područja bivše Jugoslavije, koji je tokom svoje trodecenijske karijere dobio najviša međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se okušao.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti (pozorište, film, radio i televizija) u Beogradu. U Milanu je imao jednogodišnje stručno usavršavanje multimedijalne režije: regista/režiser, podržano stipendijama RTV BiH i Teatro Verdi-Italia, koje je završio 1995-96 godine. Bivši je direktor i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar do kada je uspješno obavljao poslove: Urednik-autor/reditelj na FTV, Animatora kulture, Sekretara Kulturno-prosvjetne zajednice BiH, urednika I i II, Odgovornog urednika Dokumentarno-dramskog programa RTV, Koordinatora programa RTV BiH, Direktora programa RTV BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno