Politika

Dodik, Komšić i Džaferović položili zakletvu u Predsjedništvu BiH

Dodik, Komšić i Džaferović su u društvu velikog broja predstavnika domaćeg i međunarodnog političkog života, uz pratnju bh., regionalnih i svjetskih medija, u utorak u zgradi Predsjedništva položili svečanu zakletvu čime je započet njihov četverogodišnji mandat kolektivnog šefa države.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine nakon čega je sada već bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstitutivnu sjednicu i upoznao prisutne s dnevnim redom.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić je nakon toga novizabranim članovima Predsjedništva BiH uručio certifikate nakon čega su pročitali i potpisalu svečanu izjavu, odnosno zakletvu.

Zakletva je glasila: “Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Novi članovi Predsjedništva BiH činit će sedmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi poslijeratni izbori. Funkciju predsjedavajućeg Presjedništva Bosne i Hercegovine prvi će preuzeti Milorad Dodik kao član Predsjedništva iz Republike Srpske. Inače, on je jučer položio i svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

Podsjećamo, Džaferović je osvojio 212.000 glasova ili 36,6 posto, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 posto, dok je Dodik osvojio 368.000 glasova ili 53,8 posto.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem