Biznis

Dobre vijesti za AMZ: Evropska unija uvela takse na čelik iz Kine i Rusije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dobre vijesti za AMZ: Evropska unija uvela takse na čelik iz Kine i Rusije – EU je danas uvela takse na čelik koji se uvozi iz Kine i Rusije da bi spriječila zasićenost tržišta jeftinim proizvodima, koji su izbacili iz igre evropske proizvođače, a kako BiH sa Evropskom unijom ima nultu carinsku stopu na industrijske proizvode, ova će se mjera povoljno odraziti na industriju čelika u našoj državi.

Evropska komisija saopćila je danas da će se takse plaćati u narednih pet godina.

“Povodom krize prezasićenosti globalnog tržišta čelika, Komisija uvodi odbrambene trgovinske instrumente da bi uspostavila konkurentski odnos između proizvođača iz EU i inostranstva”, navodi se u saopćenju, prenio je AFP.

Za kineski čelik koji se koristi u industriji ubuduće će se plaćati taksa u visini od 19,7 do 22,1 odsto originalne cijene, a za ruski od 18,7 do 36,1 odsto.

Komisija podsjeća da je aktivirala preko 100 odbrambenih trgovinskih mjera i da se 37 odnosi na nepošten izvoz proizvoda od čelika, od kojih 15 dolaze iz Kine. Ova mjera najavljena je u februaru, zbog čega je Peking nedavno uveo specijalne tarife za uvoz čeličnih proizvoda iz EU, Japana i Južne Koreje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno