Biznis

Dobra vijest za zenički ArcelorMittal: Evropska unija revidira kvote za čelik

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dobra vijest za zenički ArcelorMittal – Šef Delegacije Evropske unije u BiH i Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars Gunnar Wigemark rekao je danas da je Evropska unija u postupku revizije kvota za uvoz čelika, a konačna odluka trebalo bi da bude objavljena početkom oktobra.

Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona danas su u razgovoru sa Wigemarkom aktuelizirali problem kvota za izvoz čelika u Evropsku uniju, koje su uzrokovale probleme za ArcelorMittal Zenica.

“Tražili smo pomoć EU jer je to problem koji ne može da riješi ZDK. Naišli smo na razumijevanje ambasadora Wigemarka”, kazao je premijer Ganić.

Ambasador Wigemark je istakao kako namjera EU nije bila da se ograniči izvoz iz BiH, nego da se radi o globalnim kvotama gdje se BiH natječe u izvozu u EU sa drugim zemljama.

Napomenuo je kako su ove mjere trenutno predmetom revizije od strane EU, a konkretne mjere bi trebale biti objavljene početkom oktobra. ArcelorMittal Zenica već je nekoliko godina unazad prvi na listi najvećih izvoznika iz BiH. Uvođenje kvota Evropske unije negativno se odrazilo na bh. ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittala Zenica. Zenička firma u stvaranju ukupnog BDP-a BiH sudjeluje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika. ArcelorMittal je pogođen i drastičnim povećanjem carina na Kosovu zbog čega je izvoz zeničke kompanije u tu državu praktično obustavljen.

Slobodna Bosna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno