Info

Dobra poljoprivredna praksa na farmama i modernizacija su ključ uspjeha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dobra poljoprivredna praksa na farmama i modernizacija su ključ uspjeha – Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) kontinuirano pomaže proizvođačima iz oblasti poljoprivrede i stočarstva da se edukuju, te primjene najnovija saznanja iz oblasti proizvodnje, zaštite bilja i životinja, te primjene dobrih poljoprivrednih i stočarskih praksi u svom poslu.

Tako je danas (četvrtak) tim INZ-a učestvovao na edukativnom predavanju za proizvođače mlijeka sa područja cijele BiH, koje je za svoje partnere proizvođače organizovala zenička kompanija ITC.

O modernim tehnologijama i dobroj farmskoj praksi govorili su najpozvaniji stručnjaci, a sa njima su razgovarali farmeri iz Bugojna, Ključa, Sarajeva, Gradačca, Viteza, Vogošće, Maglaja, Žepča, Zenice….

O dobroj poljoprivrednoj praksi na farmama učesnicima je govorio dr. veterinarske medicine Rusmir Goletić, stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju u Zavodu za veterinarstvo INZ-a.

O novim tehnologijama i “zadnjoj riječi tehnologije” među kojima su i uređaji na farmama koje za bazu koriste internet i računarske programe na pospješivanju proizvodnje mlijeka govorio je menadžer srbijanske kompanije “Kurtsan agri” Ljupčo Stojčevski.

Posebna pažnja je posvećena razgovorima o konkretnoj prilici koja se priuža farmerima da, uz stručnu pomoć učestvuju u apliciranju za predpristupne projekte EU, obzirom da je iskorištenost sredstava koja su iz euro-fondova na raspolaganju našim farmerima, uglavnom za nabavku opreme, uglavnom daleko ispod 20 posto.

Zaključak skupa u Zenici je da je našim proizvođačima u poljoprivredi i stočarstvu neophodno uvođenje modernih tehnologija koje će utjecati pozitivno na brzinu, količinu, kvalitet i higijensku ispravnost proizvoda.

Oprema, ali i stručna konsultantska pomoć, pa nerijetko i povoljna kreditna ili grant sredstva su na raspolaganju, ali preduvjet za sve to jeste praćenje modernih tokova, uređaja i tehnologija u ovoj oblasti.

U INZ-u ističu da primjeri dobre farmske prakse i uvođenja evropskih standarda, uz pomoć domaćih stručnjaka, već pojedincima u ovoj oblasti daju konkretne rezultate u prodaji, ali i izvozu na sve zahtjevnije međunarodno tržište.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno