Info

Dobra farmska praksa u mljekarstvu – Edukacija proizvođača sirovog mlijeka u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Veterinarski zavod Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizovao je edukacije za proizvođače sirovog mlijeka, odnosno za vlasnike ili držaoce muznih krava, kao i druge zainteresovane na području Zeničko-dobojskog kantona.

Edukacija je obavljena u sklopu realizacije projekta “Dobra farmska praksa u mljekarstvu (Mljekarstvo u ZDK)”, finansiranog od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ovog kantona.

Skupovi su proteklih dana održani u Visokom, Maglaju i Zenici, a u narednim mjesecima planirani su i u ostalim gradovima i općinama ZDK.

Prisutni na skupovima u ova tri grada mogli su poslušati predavanja iz oblasti mljekarstva, i to “Biosigurnosne mjere na farmama muznih krava”, “Ishrana muznih krava” i “Tehnološka budućnost stočarstva i mljekarstva”. predavači su bili Rusmir Goletić iz Veterinarskog zavoda INZ-a Zenica, prof.dr. Ćazim Crnkić sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo i Jasmin Avdić, specijalist za prehrambenu industriju i sigurnost hrane u sarajevskoj kompaniji Milkprocessing.

– Iz predavanja svi prisutni su mogli dobiti sve relevantne informacije vezane za oblast mljekarstva i proizvodnje sirovog mlijeka, a u smislu dobre higijenske prakse držanja životinja na farmi, higijene muže, higijene držanja i hlađenja sirovog mlijeka, ljetne i zimske ishrane muznih krava, upotrebi dodataka u ishrani muznih krava, kao i o primjeni modernih tehnologija u stočarstvu, ističe Rusmir Goletić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ono što je posebno zanimljivo organizatorima skupova jeste da su svi prisutni pokazali veliku zainteresovanost za prezentovane teme, tako da su nakon prezentacija vođene i kvalitetne diskusije o mogućnostima unapređenja proizvodnje na farmama muznih krava.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno