Nogomet

Do kraja sedmice odluka kriznih štabova o publici na utakmicama Premijer lige BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do kraja sedmice odluka kriznih štabova o publici na utakmicama Premijer lige BiH- Za povratak navijača na tribine potrebno je pokazati punu disciplinu svih učesnika, a upitno je da li je i koliko ima, smatra Milorad O. Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Konačnu odluku o eventualnom prisustvu barem dijela publike na utakmicama proljetnog dijala sezone m:tel Premijer Lige BiH donijeće krizni štabovi RS i FBiH na osnovu sigurnosnih procjena vezanih za pandemiju virusa korona.

Iz bh. kuće fudbala prošle su sedmice uputili molbu da razmotre takvu mogućnost, koja između ostalog predviđa deset odsto popune mjesta od ukupnog kapaciteta stadiona. Takođe, predviđena je i distanca između mjesta i redova, te prisustvo isključivo domaćih navijača.

“Mi još nismo dobili nikakav odgovor nadležnih i isključivo krizni štabovi odlučuju o tome. Dakle, nemamo ništa novo reći što bi ‘podgrijalo maštu’ ljubitelja fudbala. Optimističan sam i volio bih da se navijači vrate na tribine, ali uporedo sam i realan poznavajući svijest i način razmišljanja naših ljudi. Strahujem da će se desiti situacija da svih 200 ljudi ili većina na nekom od stadiona odmah sjedne na jedan dio tribine i ne poštuje mjere. Svjedoci smo takvih dešavanja svakodnevno na ulicama u gradovima širom BiH. Ako bi se to dogodilo, imali bismo situaciju da praznimo tribine i kažnjavamo klubove, a kod kriznih štabova izazovemo reakciju novog zatvaranja. Jednostavno treba nam više discipline i više odgovornosti za dobrobit svih nas”, kaže Lale u izjavi za Nezavisne novine.

Da su njegove tvrdnje osnovane, potvrđuju i neki primjeri iz prvog dijela sezone. U 19 do sada odigranih kola m:tel Premijer lige BiH prisustvo navijača je bilo zabranjeno. Na stadione je mogao samo ograničen broj predstavnika klubova i medija.

“Imali smo odluku da je na stadionu mogao biti samo ograničen broj osoba iz klubova na osnovu akreditacija, a na TV prenosima pojedinih mečeva smo čuli gotovo jednu vrstu organizovanog navijanja. Očigledno je neko radio neke zloupotrebe. To je pokazatelj da nema dicipline. Mjere se moraju poštovati maksimalno i to je jedini put do njihovog ublažavanja ili novih restrikcija”, poručio je Lale.

Nastavak sezone m:tel Premijer lige BiH planiran je za posljednji vikend u februaru. Iz NSBiH ističu da od kriznih štabova odgovor po pitanju prisutva publike očekuju do kraja ove sedmice, prenose Nezavisne, kako bi na vrijeme obavili pripreme vezane za seminare za sudije, kontrolore suđenja, medicinsko osoblje i ostalo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno