Biznis

Do kraja godine niže carinske stope za uvoz e-vozila u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izradili smo Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila, koji treba da bude usvojen do 31. decembra ove godine, rekao je za “Nezavisne” Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Završili smo proces e-konsultacija te su zatražena mišljenja nadležnih institucija prije upućivanja u dalju proceduru. Većina mišljenja na prijedlog odluke je dosad dostavljena i ona su pozitivna, međutim još očekujemo odgovor određenih nadležnih institucija, te se nadamo da će u što skorijem roku i to biti dostavljeno. Nakon toga Ministarstvo će odluku uputiti Savjetu ministara BiH na razmatranje i usvajanje”, naglasio je Košarac.

Naime, prijedlogom odluke predviđeno je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nula carinsku stopu na automobile na električni pogon.

“Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i s aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja”, pojasnio je Košarac.

Dodao je da ova odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira na to gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

“Takođe, odlukom bi se izvršila i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda”, kazao je Košarac.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, istakao je da trenutno još ništa nije urađeno ni realizovano po ovom pitanju, ali postoje pozitivne najave.

“Što se tiče ukidanja carina, ima pomaka, ali još nemamo krajnji stav. Još treba da odluče Ministarstvo finansija BiH po ovom pitanju te Uprava za indirektno oporezivanje BiH. Nakon što oni iskažu svoj stav, ova odluka se upućuje Vijeću ministara BiH i oni će tada glasati”, objasnio je Muratović.

Na pitanje kada očekuje da ova odluka bude usvojena i realizovana, Muratović odgovara da bi trebalo u toku ove godine, jer su realizovane sve pretpostavke koje je trebalo da se dese.

“Imamo neke pozitivne najave i u vezi sa subvencijama za ekološki prihvatljiva vozila, prvenstveno u Federaciji BiH. Planirano je oko milion KM za ovu subvenciju. Takođe, Fond za zaštitu okoliša FBiH je i dosad imao subvencije za električne punionice i nadamo se da će to biti i za električne automobile”, naveo je Muratović.

Autor: Nezavisne novine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno