Zenica

Dlanov Servis-centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u Zenici opravdao očekivanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Dlanov Servis-centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u Zenici opravdao očekivanja – Centar korisnicima osigurava besplatan boravak tokom kojeg su im na raspolaganju psiholozi, defektolozi i edukatori, kreativne i inkluzivne radionice.

Servis-centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama Dlan Zenica u četiri mjeseca koliko radi opravdao je očekivanja, kako korisnika i njihovih porodica, tako i finansijera USAID-a, koji je prije zeničkog centra podržao formiranje servis-centara za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u Foči, Banjoj Luci, Tuzli te dva centra u Sarajevu.

Besplatne usluge

Centar pruža besplatne usluge (uz prethodnu najavu i rezervaciju) porodicama djece i osoba sa poteškoćama, bez obzira na dob, vrstu i stepen poteškoće, iz Zeničko-dobojskog kantona. Korisnicima osigurava kratki boravak u trajanju do četiri sata tokom kojeg su im na raspolaganju rehabilitatori (pedagozi), edukatori, kreativne i inkluzivne radionice, dok su za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurani pravna pomoć, psihološko savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama. Uključena je usluga medicinske sestre (pružanje prve pomoći), hranjenje, presvlačenje, pomoć korisnicima oko toaleta i po potrebi vrši aspiraciju, hranjenje i daje medikamentnu terapiju po nalogu roditelja.

– Udruženje Dlan je apliciralo USAID-u za jedan program koji organizuje servis-centre u Bosni i Hercegovini. Naši članovi su prošli kroz razne edukacije, radili na ovome i na kraju je otvoren Servis-centar u aprilu. On je napravljen da bude podrška porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju. Znači, ovo je psihološka podrška kompletnoj porodici. Dosta osoba i porodica su u potrebi za ovakvim centrima, kazao je Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja Dlan iz Zenice.

On je objasnio da je dijete sa poteškoćama u Servis-centru u sigurnim rukama, a da se njihove majke mogu odmoriti na trenutak ili obaviti neki posao.

– Imamo psihološku podršku, suportivne radionice, individualni i grupni rad sa osobama sa poteškoćama u razvoju i članovima njihovih porodica. Tu su opservacija osobe sa poteškoćama, kreativne radionice i vanjske aktivnosti te pomoć volontera. Uveli smo i kućne posjete, gdje povremeno obilazimo djecu i osobe koje su u težoj situaciji i ne napuštaju mjesto gdje žive. Treba se obratiti pažnja da se te osobe ne stigmatiziraju. Obiđemo ih i ako treba dijete okupati, presvući… Medicinska sestra svakodnevno obilazi jednu porodicu, pomaže, previja to dijete koje je nepokretno, rekao je Dedić.

Kaže da USAID većim dijelom finansira rad Servis-centra, ali da bi on radio u kompletnom kapacitetu, potrebno je još novca. Aplicirali su za sredstva Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona. Dobili su, veli, obećanja od gradonačelnika Kasumovića i premijera Ganića da će ih podržati.

Salih Mešinović jedan je od osnivača Udruženja roditelja djece oboljele od cerebralne paralize, mikro i hidro cephalusa Dlan iz Zenice i predsjednik Upravnog odbora Servis-centra, koji je produžena ruka udruženja Dlan. Ujedno je i roditelj dvoje 14-godišnje djece sa cerebralnom paralizom – prva kategorija. Objasnio je da osnivanje udruženja i formiranje servis-centra znače puno za roditelje djece kako sa cerebralnom paralizom, tako i za djecu sa autizmom i drugim bolestima.

– Roditelji su uvidjeli da nisu sami, da neko još misli na tu djecu. Kad smo prije osam godina Selvedin i ja krenuli u ovu priču oko udruženja, nismo znali šta nas čeka. Hvala Bogu, vidimo da ima uspjeh i da smo makar malo pomogli ovoj djeci i njihovim roditeljima. Udruženje trenutno ima oko stotinu članova. Servis-centar prihvata sve dijagnoze, istakao je Mešinović.

Adisa Dizdarević, diplomirani socijalni pedagog, radi kao rehabilitator u Servis-centru Dlan. Kazala nam je da svaki posao sam po sebi nosi težinu, ali da je poziv lijep, da se sa djecom da raditi, da su ovo djeca puna ljubavi te da sa zadovoljstvom dolazi na posao.

Podrška USAID-a
Uspostavljanje Servis-centra podržali su USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grad Zenica, a inicijator osnivanja je Udruženje Dlan.

MIRZA DAJIĆ

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno