Ljudi

Djevojčici Nejli hitno potrebna operacija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nejla Čizmić ima dvije i po godine. Od rođenja ima niz zdravstvenih problema, operirala je kičmu te dvaput hidrocefalus (nesrazmjerno povećanje komora mozga). Iako su ljekari ispočetka bili skeptični da će i preživjeti, ona danas normalno komunicira sa sredinom, što može manje od deset posto osoba s ovim oboljenjima.

– Bili smo na pretragama u Turskoj i za operaciju kukova i ugradnju vještačke čašice zglobova tamo je potrebno oko 15 hiljada eura. Ljekari u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu su nas uvjerili da je operacija moguća i u BiH, ali navodno treba snositi polovinu cijene, drugu polovinu plati Fond, kaže njena majka Habiba. 

Neprestane 24-satne vježbe, roditeljska ljubav i pomoć, postigli su da se Nejla kreće po kući, a iako još beba, sjajno razumije i prilagođava se teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi. Njeni ukućani kažu da prihvata sve prijedloge za vježbe, jer vidi da joj pomažu. Ipak, za normalan hod i život bit će potrebna ljekarska intervencija. 

Uz sve to, Čizmiće je lani direktno pogodila najveća elementarna nepogoda u ovim krajevima. U maju prošle godine ostali su bez doma u Mjestovoj Ravni, zaseoku Željeznog Polja. Ovih dana švicarski „Caritas” je započeo obnovu njihovog doma. Sve vrijeme Čizmići su podstanari u zeničkom naselju Trgovišće.

Radi za dnevnicu

– Vlasnik kuće je izuzetno susretljiv, bitno je da plaćamo struju i obaveze koje se mogu isključiti, a sa stanarinom nas sačeka dok se ne snađemo – govore nam Čizmići.

Oboje su nezaposleni, a suprug Zajko kaže da nalazi poslove za dnevnicu, uz obradu zemljišta i uzgoj malina u selu, u koje će se sigurno vratiti kad budu imali gdje. Zajko i Habiba imaju još dvije kćerke Elvedinu (13) i Džejnu (8).

Račun za pomoć

Svi koji mogu uputiti bilo kakvu pomoć ovoj porodici, mogu to učiniti direktno, u zeničkom naselju Trgovišće (Mokušnice), kontaktom s porodicom na broj 062/275-145. Čizmići imaju otvoren račun u „Raiffeisen banci” d.d. Sarajevo – Zenica, broj računa 097502726-9 br TRN banke 1610000000000011.

Uplate iz inozemstva

Moguće su uplate i iz inozemstva. Potrebni podaci su „Raiffeisen banka” Sarajevo, BiH, Zmaja od Bosne bb, IBAN: BA 391612000094932259, SWIFT: RZBABA2S, na ime Habiba Čizmić, Mjestova Ravan 236, Željezno Polje, Žepče.

5570629d 314c 4dfa b366 5c0fb0094cfb nejla s majkom i sestrom 718x446

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno