Info

“Dječiji parlament” uputio pismo svim kandidatima za gradonačelnika/cu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grupa “Dječiji parlament” koja djeluje  od 2011. godine u okviru udruženja “Naša djeca” Zenica uputila je pismo svim kandidatima i kandidatkinjama za gradonačelnika/cu. “Dječiji parlament” je jedina grupa koja prepoznaje i prati potrebe djece našeg grada. Održavaju redovne sedmične sastanke i kroz svoje aktivnosti bore se za bolji status djece u Zenici. 40 djece vrši različita istraživanja i razgovara sa stotinama druge djece te saznaje o njihovim relanim potrebama.

U nastavku donosim dio pisma upućenog kandidatima i kandidatkinjama.

“Znate li da postoji veliki broj djece koji žive na rubu siromaštva u našem gradu? Oni nisu u mogućnosti da idu u vrtić, kupe pribor za likovno ili užinu na velikom odmoru. Veliki broj djece izložen je svakodnevnoj diskriminaciji i nasilju. Sigurni smo da i Vi viđate djecu koja su prinuđena da prose na ulici.

Želje kao što su lijepo djetinjstvo, uređene škole, vrtići, igrališta, prostori za rekreaciju ne trebaju biti luksuz. Sva djeca moraju imati jednake mogućnosti na kvalitetno liječenje, obrazovanje, jednaku šansu da uživaju u sportu i kulturi, bez obzira na različitosti.

Iako još uvijek nemamo pravo glasa, imamo želju da naš grad predstavlja neko ko ima razvijenu svijest o potrebama ulaganja u djecu i da želi da ulaže u djecu grada Zenice. Sigurni smo da ćemo se moći odužiti za vaše ulaganje jednom kada više ne budemo djeca, nego osnaženi i obrazovani mladi. “

Uz ovo pismo poslano je i simbolično “Javno obećanje” koje kandidati/kinje trebaju da potpišu kako bi se tokom svog mandata obavezali da će brinuti o najboljem interesu djece.

Cilj pisma je skrenuti pažnju na djecu i dječije potrebe i tokom predizborne kampanje.

U narednim danima na našoj web stranici javno ćemo objaviti imena kandidata koja su potpisala “Javno obećanje”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno