Info

Djeca s dioptrijom i strabizmom svrstana među one s posebnim potrebama?

Djeca s dioptrijom i strabizmom svrstana među one s posebnim potrebama
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Djeca s dioptrijom i strabizmom svrstana među one s posebnim potrebama? – Prema novim dokumentima u prosvjeti u Kantonu Sarajevo, osnovci i srednjoškolci sa strabizmom ili dioptrijom statistički se svrstavaju među one s posebnim potrebama!

„Jedinstveni materijal godišnjeg programa“ za osnovne i srednje škole, koji je ove sedmice Ministarstvo obrazovanja KS dostavilo nastavnicima radi pripreme za novu školsku godinu, šokirao je prosvjetare u glavnom bh. gradu.

Pokusni kunići

U tabelama koje treba ispuniti svaki razredni starješina traže se podaci o imovinskom stanju đaka i broju članova u njihovim porodicama, a nastavnike je posebno šokirala tabela u kojoj su među djecu s posebnim potrebama svrstana i ona koja imaju oštećenje sluha, poremećaj u govornoj komunikaciji, oštećenje vida od 30 do 40 posto, veliku dioptriju ili strabizam.

Traže se i podaci o tjelesnom invaliditetu, a tu su svrstani učenici s ortopedskim zdravstvenim problemima, oštećenom motorikom šake i noge, ili oni koji nemaju taj dio tijela… U istoj tabeli su i djeca s tjelesnim deformitetom, iskrivljenom kičmom ili vratom, ili ona koja imaju smetnje u fizičkim razvoju, otežan hod, Daunov sindrom…

57c8588b-246c-4c85-aa2f-24480a0a0a64-izvjestaj-222

Također, nevjerovatno je i to da su u rubriku „Poremećaj u ponašanju“ svrstani hiperaktivnost, nedostatak pažnje, odbijanje saradnje, nasilje – sklonost tuči, psovanje, krađa, agresivno ponašanje. Traže se i podaci o tome je li dijete odgojno zapušteno, povučeno i asocijalno… – Različit tretman djece u redovnom obrazovanju nije dobar. To može utjecati na njihovu ličnost. A time što se dijete u nekoj evidenciji vodi pod „posebnim potrebama“ njega već izdvaja.

Kao osoba koja je 25 godina provela u prosvjeti, šokirana sam ovim novim modelima koji se nameću u školama. Sigurna sam da to ni roditelji neće prihvatiti. Jer, ko će dozvoliti da njegovo dijete bude obilježeno. Šokirana sam ovime što nam je dostavljeno i što se od nas traži – kaže pedagogica u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi (ime poznato redakciji). Ona je upozorila da su ove stvari alarm svim roditeljima, koji moraju spriječiti da im djeca budu pokusni kunići.

– Različitosti u klupama uvijek je bilo i bit će. Svako dijete koje je sposobno da piše, računa, samo se o sebi brine, sposobno je da ide u školu i ne smiju ga označiti ni nastavnici, ali ni školske kolege na bilo koji način – upozorava ova pedagogica.

Brojno stanje Pojašnjenja o spornom programu godišnjeg rada koji će od danas, prvog dana školske godine, biti dostupan svim direktorima i razrednicima u Kantonu Sarajevo, zatražili smo iz Ministarstva obrazovanja KS, iz kojeg nam je rečeno da su direktori pojedinih osnovnih škola već uputili prijedloge za korekciju tabela.

Osvrćući se na poglavlje koje obuhvata ovu tabelu o posebnim potrebama, naveli su da se „djeci koja imaju bilo kakav problem s vidom, sluhom ili razvojem nastavnici, nakon što sakupe podatke, moraju prilagoditi“.

Na naše pitanje zašto se oni etiketiraju kao „djeca s posebnim potrebama“, rečeno je da drugog modaliteta nije bilo. – Zar učitelj nije obavezan, kada uoči da dijete ima strabizam, njemu nađe najpogodnije mjesto u razredu? Ne traži se ovdje ime i prezime djece, nego njihovo brojno stanje – naveli su iz Ministarstva.

avaz.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno