Ljudi

Dizdarević: Spremnosti na vlastitu žrtvu prava je mjera iskrenosti naših stavova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dizdarević: Spremnosti na vlastitu žrtvu prava je mjera iskrenosti naših stavova- Ovo su dani u kojima muslimani, kroz obred hadža, kurbana, tektbiri-tešrika i bajram-namaza, obraćaju se Uzvišenom Allahu tražeći Njegovu milost i oprost – poručio je povodom nastupajućeg Kurban-bajrama zenički muftija hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

On će i sutra predvoditi bajram-namaz te govoriti bajramsku hutbu u Sultan Ahmedovoj-Čaršijskoj džamiji u Zenici, u kojoj će biti održana i centralna svečanost obilježavanja Kurban-bajrama u Muftiluku zeničkom.

– Draga braćo i sestre, muslimani širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju Dan Arefata i dane Kurban-bajrama. Zato danas upućujemo dove Uzvišenom i molimo ga za dobrobit našeg naroda i domovine, a sutra se, kroz ibadet kurbana, približimo Allahu dž. š. i osjetimo radost kroz zbližavanje sa drugim ljudima u ljubavi i dobročinstvu – kazao je muftija Dizdarević.

Ideja Kurban-bajrama, napominje, podsjeća nas na potrebu žrtvovanja u borbi za vlastite ideale za koje se zalažemo.

– Međutim, ideja žrtve nije bitna samo za vjeru, već i za sve druge planove života. Apsurdna je borba za državu, za narod, za vjeru… bez spremnosti na vlastitu žrtvu na tome putu. Tu je prava mjera iskrenosti naših stavova i uvjerenja. Svim muslimanima i muslimankama upućujem iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama, sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da ispuni naše domove porodičnom toplinom, srećom i zadovoljstvom – istakao je muftija Dizdarević.

Drugog dana Kurban-bajrama, delegacija Zeničkog muftiluka i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjetit će Dom za stara i iznemogla lica u Zenici, a bit će realizirana i akcija prikupljanja kurbanskih kožica po džematima tog muftiluka. Istog će dana bit će izvršena i podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana za medrese.

Trećeg dana Bajrama, 22. jula, delegacije će posjetiti i JU Dom-porodica Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja, a kurbansko će meso biti dijeljeno i starim i iznemoglim licima u haremu džamije Trgovišće u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno