Biznis

Direktne strane investicije u 2023. iznosile 1,7 milijardi KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su iznosile 1,7 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 15,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH /FIPA/ Marko Kubatlija.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH, zajedno sa Svjetskom bankom organizovala je na Jahorini radionicu o afterworker programu i sastanak Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH, a Kubatlija je tom prilikom govorio i o najavljenim investicijama za ovu godinu, saopćeno je iz FIPE.

On je istakao da se Program postinvesticione podrške stranim investitorima u BiH realizuje od 2007. godine, a od 2013. je unaprijeđen i provodi se sa Saradničkom mrežom, te predstavlja prvi sveobuhvatni program s ciljem motivacije investitora u BiH na reinvestiranje, uz poboljšanje veza sa lokalnom privredom i svim nivoima vlasti u BiH.

Predstavnici FIPE su do sada obavili 775 posjeta kompanijama u okviru Programa postinvesticione podrške ili afterworker programa.

Imajući u vidu neophodnost saradnje institucija na različitim nivoima vlasti prilikom rješavanja prepreka sa kojima se u poslovanju susreću investitori, kao i radi stvaranja uslova za nova ulaganja, Saradnička mreža i zajedničke posjete investitorima potvrdile su svoju opravdanost, navodi se u saopštenju.

Formiranjem Saradničke mreže investitori dobijaju integrisan mehanizam za podršku poslovanju na dugoročnoj osnovi i na sistematski način.

Fipa je do sada aktivno učestvovala u 1.015 asistencija s ciljem pomoći stranim investitorima u rješavanju problema i predložila 246 reformskih mjera za poboljšanje uslova poslovanja.

Manifestacija je okupila predstavnike institucija BiH, lokalnih zajednica i Svjetske banke.

Izvor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno