Kultura

Dino Mustafić otvorio studentsku konferenciju „Kultura u vrijeme distance“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u utorak, 27. aprila otvorena je prva bh. studentska konferencija iz oblasti kulturanih studija. Ovaj dvodnevni skup pod nazivom „Kultura u vrijeme distance“ održan je u online formatu, a pored većeg broja studenata učešće u njemu uzeli su i univerzitetski profesori, novinari i drugi zainteresirani kulturni djelatnici.

Pozdravna obraćanja uputili su prof. dr. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici i prof. dr. Memnuna Hasanica, dekanica Filozofskog fakulteta. Reditelj i društveni aktivista Dino Mustafić, Konferenciju je otvorio svojim uvodnim obraćanjem u kojem je napravio uvid u posljedice koje pandemija svakodnevno ostavlja na sektor kulture, čineći tako kreativne industrije i umjetničko stvaralaštvo jednom od oblasti najpogođenijom globalnom krizom. Unatoč poražavajućoj statistici, Mustafić je istakao uvjerenje kako će kultura ipak iznaći snage oduprijeti se posljedicama pandemije i onoga što će ona ostaviti u naslijeđe, budući da su upravo umjetnici i brojni drugi djelatnici u kulturi oni koji probijaju takve brane i uspijevaju pronaći pukotine u ovim ograničavajućim okolnostima.

U okviru prve teme „Identiteti pod maskama“, na Konferenciji su izlagali studenti III i IV godine Kulturalnih studija. Elmin Fehrić, student IV godine, povezao je fenomen zaštitnih maski sa kompleksnim pitanjima kolektivnih identiteta zasnovano na teorijskim osnovama Manuela Kastelsa i uz nekoliko interesantnih primjera iz prakse. Drugo izlaganje u okviru ove teme imala je studentica IV godine Ajla Mrkaljević koja je zaštitnim maskama pristupila kao elementu osobnog vizuelnog identiteta pojedinca, kroz različite modne estetike i izražaje. U uskoj vezi sa teoretskim postavkama iz prvog izlaganja, treće izlaganje držao je student III godine Faris Mrako, koji je kroz identitete otpora predstavio navijačke subkulture u okviru svog izlaganja Ličnost i identitet pod maskom navijača.

Između dvije tematske cjeline konferencije, studentica IV godine Emina Bajtarević, izvela je svoju autorsku pjesmu „Tu sam“, nakon čega je uslijedio drugi dio programa prvog konferencijskog dana. U okviru teme „Studiranje u doba pandemije“ prvo izlaganje držao je student I godine Adis Kriko koji je predstavio komparativnu analizu iskustava studiranja prije i tokom pandemije. Analiza je kroz rezultate anketnog upitnika predstavila i najčešće probleme sa kojima se studenti u BiH susreću u online modelu obrazovanja. Studentica Ranija Prnjavorac također je ukazala na iskustva sa online obrazovanjem, važnost fizičke interakcije, te specifične probleme u online nastavnom procesu poput dekoncentracije i distrakcije tokom nastave. U posljednjem izlaganju prvog dana konferencije, studentica Sanina Memčić u svom izlaganju „Ima li života nakon korone?“, detaljno je predstavila rezultate anketnog upitnika na temu studiranja u periodu pandemije, te načinila svojevrsnu projekciju stanja u budućnosti sa aspekta online obrazovanja.

Nakon opsežne i zanimljive studentske diskusije vođene u okviru obje tematske cjeline, prvi dan Konferencije „Kultura u vrijeme distance“ zatvoren je uz predstavljanje i najavu programa drugog konferencijskog dana, koji se održava u srijedu, 28. aprila i na kojem će se izlaganja i diskusija odvijati u okviru dvije nove tematske cjeline: „Distanca kao način života“ i „Mediji i društvene mreže u doba pandemije“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno