Ostali sportovi

Dino Beganović osvojio pole position

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Junior Ferrarija Dino Beganović osvojio je pole position za prvu značajnu utrku sezone Formule 3 u 2024.

Dino Beganović je impresivno započeo sezonu F3, potkrijepivši svoj snažne performanse na slobodnim treninzima ostvarivši najbolje vrijeme u prvim ovogodišnjim kvalifikacijama.

Vozač Williamsove akademije Luke Browning bio je drugi, zaostavši za 0.167 sekundi od 1:46.431 pole vremena svog suparnika.

ART vozač Laurens van Hoepen startat će prvu ovogodišnju utrku, djelomični sprint u obrnutom gridu u petak, sa pole positiona nakon kvalifikacija na 12. mjestu.

Sesija je počela loše za Joshuu Dufeka, koji je bio prisiljen vratiti se u boks nakon prvog od svoja dva kruga zagrijavanja zbog problema sa transponderom na njegovoj prijavi za PHM AIX Racing.

Nakratko se činilo da bi mu mogao dobro doći prekid jer je vozač Campos Racinga Oliver Goethe prešao široko preko rubnika u zavoju broj 3 tijekom prvom letećg kruga i izazvao gašenje bolida.

Goethe je uspio ponovno pokrenuti svoj motor bez izazivanja crvene zastave koja je mogla koristiti Dufeku, koji se našao pod istragom.

Dok je 18 vozača registrovalo vremena u uvodnom dijelu, postavljač tempa sa ranijeg treninga, Browning (Hitech), bio je među onima koji su se vratili u boks bez problema sa postavljenim vremenom.

To je bilo u suprotnosti sa vozačem koji je završio drugi u toj sesiji, Leonardom Fornarolijem (Trident), koji je držao 1:47.619.

Nešto čišća druga vožnja pokazala je da su svi vozači zabilježili vrijeme, a Fornaroli je nakratko pao u poretku prije nego što je ponovno zabilježio najbrži krug 1:47.141.

Manje od dvije desetinke pokrivalo je prvih šest prije završnog stinta jer je Beganović (Prema) bio drugi najbrži, samo 0,060 s zaostatka. Browning je bio na začelju prvih šest, dok je Nikita Bedrin (PHM AIX Racing) bio na važnoj 12. poziciji koja daje obrnuti grid u sprint utrci.

Međutim, ovaj plasman bio je kratkog vijeka jer je Maxu Estersonu (Jenzer) izbrisano vrijeme, promiješavši redoslijed i promaknuvši Goethea na pole position u sprintu.

Međutim, ovaj plasman bio je kratkog vijeka jer je Maxu Estersonu (Jenzer) izbrisano vrijeme, promiješavši redoslijed i promaknuvši Goethea na pole position u sprintu.

Iza prvog reda Beganovića i Browninga su Gabriele Mini (Prema), Sami Meguetounif i Santiago Ramos (obojica Trident). Fornaroli je na kraju pao na šesto mjesto.

Dino Beganović je inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije Zenice. Roditelji ovog dječaka su odrasli u Zenici, majka u Peharama, a otac u Ričicama.

Izvor: F1 BiH



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno